След една определена възраст се налага да се променят някои, най-често вредни, хранителни навици. Фокусът трябва да падне върху ястия, които са не само вкусни, но и пълни с хранителни съставки, които да поддържат организма в добро здраве. Ето пет предложения, подходящи за хората над 50-годишна възраст.
Сьомга с киноа и печени зеленчуци
Рибата се пече на фурна, като предварително се полива с дресинг от лимонов сок и зехтин. Сервира се с тиквички и чушки, както и с порция киноа за гарнитура. Ястието е изключително полезно, защото е богато на омега-3 мастни киселини, които са много полезни за сърцето. Киноата пък е добър източник на протеини и фибри. От зеленчуците тялото получава живителна доза витамини и антиоксиданти.
Средиземноморска салата с нахут
Тя съдържа още чери домати, червен лук, краставица, маслини, краве сирене, зехтин, оцет, пресни риган и босилек, сол и черен пипер. Слатата е полезна за сърцето, осигурява витамини и минерали, както и протеини, съдържащи се в нахута.
Леща с куркума
Още една много полезна за здравето гозба, която влияе добре на перисталтиката, а в същото време е много хранителна и питателна. Освен куркумата в рецептата присъстват още кромид лук, моркови, джинджифил на прах, прясна целина, зеленчуков бульон, кокосово мляко, кориандър, сол и черен пипер и чесън. Най-подходящо е да се използва червена леща.
Фритата от спанак и гъби
Яйца, спанак, гъби, лук, зехтин, пармезан, сол и черен пипер - тези са съставките за това вкусно изкушение. Тъй като то предлага отлично премерена доза от протеини, витамини и минерали, ястието е отлично за една обилна закуска или пък за лек обяд.
Парфе с цедено мляко, горски плодове и ядки
Един отличен десерт, който се подправя с мед и се сервира с листа прясна мента. Цеденото мляко осигурява добра доза пробиотици, така полезни за храносмилателната система. Ядките са източник на полезни мазнини и фибри, а горските плодове имат антиоксидантно действие. Това парфе е чудесно за силен старт на деня, или пък за междинно хапване между основните.