Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За здраво тяло: Пет ястия за хора над 50

С възрастта здравето става все по-ценно и храната е от огромно значение

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

След една определена възраст се налага да се променят някои, най-често вредни, хранителни навици. Фокусът трябва да падне върху ястия, които са не само вкусни, но и пълни с хранителни съставки, които да поддържат организма в добро здраве. Ето пет предложения, подходящи за хората над 50-годишна възраст.

Снимка: iStock by Getty Images

Сьомга с киноа и печени зеленчуци

Рибата се пече на фурна, като предварително се полива с дресинг от лимонов сок и зехтин. Сервира се с тиквички и чушки, както и с порция киноа за гарнитура. Ястието е изключително полезно, защото е богато на омега-3 мастни киселини, които са много полезни за сърцето. Киноата пък е добър източник на протеини и фибри. От зеленчуците тялото получава живителна доза витамини и антиоксиданти.

Средиземноморска салата с нахут

Тя съдържа още чери домати, червен лук, краставица, маслини, краве сирене, зехтин, оцет, пресни риган и босилек, сол и черен пипер. Слатата е полезна за сърцето, осигурява витамини и минерали, както и протеини, съдържащи се в нахута.

Купете купи и чинии

Придайте стил и уют на дома си с богата палитра от красиво изработени купи и чинии. С тях ще направите и процеса на готвене едно доста по-приятно изживяване..

Леща с куркума

Още една много полезна за здравето гозба, която влияе добре на перисталтиката, а в същото време е много хранителна и питателна. Освен куркумата в рецептата присъстват още кромид лук, моркови, джинджифил на прах, прясна целина, зеленчуков бульон, кокосово мляко, кориандър, сол и черен пипер и чесън. Най-подходящо е да се използва червена леща.

Снимка: iStock by Getty Images

Фритата от спанак и гъби

Яйца, спанак, гъби, лук, зехтин, пармезан, сол и черен пипер - тези са съставките за това вкусно изкушение. Тъй като то предлага отлично премерена доза от протеини, витамини и минерали, ястието е отлично за една обилна закуска или пък за лек обяд.

Снимка: iStock by Getty Images

Парфе с цедено мляко, горски плодове и ядки

Един отличен десерт, който се подправя с мед и се сервира с листа прясна мента. Цеденото мляко осигурява добра доза пробиотици, така полезни за храносмилателната система. Ядките са източник на полезни мазнини и фибри, а горските плодове имат антиоксидантно действие. Това парфе е чудесно за силен старт на деня, или пък за междинно хапване между основните.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер кориандър червен лук краставици чери домати моркови целина оцет риган яйца малини червени чушки тиквички цедено кисело мляко прясна мента джинджифил на прах лимонов сок мед боровинка краве сирене маслини спанак гъби босилек пармезан къпини куркума нахут леща сьомга киноа кокосово мляко кромид лук мариновани гъби зеленчуков бульон