Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ястието, което променя живота на Джулия Чайлд

Тя е нещо повече от комик и кулинар. Джулия Чайлд е истински революционер в кухнята, променяйки отношението към храната и начина на приготвянето ѝ сред десетки хиляди американци. Нейният съвет към обикновената домакиня - да работи здраво, да поема рискове и най-вече да се забавлява, се превръща във вечно мото.

Любовта ѝ към Франция е пословична и тя стои в основата на пътя, който успява да разгърне у Джулия истинския потенциал, който крие у себе си.

Джулия Чайлд за първи път стъпва на френска земя през 1948 г. В този момент тя е в късните си 30 години и все още изобщо не подозира, че може да готви.

Двамата с Пол - съпругът, който ѝ дава криле през целия ѝ кулинарен път - спират за обяд в ресторант La Couronne в столицата на Нормандия, Руан.

Любимият мъж на Джулия поема отговорността за избора и поръчва стриди, зелена салата и прочутото ястие с риба Sole meunière. Жената, която в последствие променя възгледа на американците за готвенето, остава меко казано възхитена. Нарича храната "съвършенство", а думите не стигат, за да изрази всички емоции, раждащи се от пълното ѝ с вкусове небце.

Джулия Чайлд се влюбва във френската кухня от първата хапка, без да осъзнава, че този момент ще промени живота ѝ завинаги.

Вдъхновението вече е събудено и няма връщане назад. От този момент нататък тя все по-страстно ще мечтае да разпространи идеята за храната, която не просто попада в стомаха, но храни и всичките ни сетива.

Следващите години от живота си Джулия Чайлд прекарва в Париж. Тя е единствената жена в класа, състоящ се изцяло от американски войници, на едно от най-престижните училища по готварство в света Le Cordon Bleu. Там се научава на специфичните тънкости, които се крият в постигането на съвършения вкус.

Въоръжена със знания и желание да научи американските домакини как да подобрят отношението си към храната, заедно с приятелките си Симон Бек и Луизет Бертол тя започва работа по книгата "Изкуството на френската кухня". Следва грандиозен успех и Джулия Чайлд се превръща в първия телевизионен готвач, като създава единственото по рода си шоу The French Chef, чийто живот продължава повече от 10 години.

Какво обаче е онова нещо, което кара кулинарката с топъл нрав да изгуби думи от първия допир с ястието Sole meunière?

На пръв поглед то е доста лесно за приготвяне, но изисква владеенето на някои кулинарни техники.

Рибата морски език е звездата в чинията. Първо се поръсва леко със сол и черен пипер, овалва се в брашно и се запечатва в горещо масло, докато стане златиста и хрупкава. Сервира се в препържено масло, с няколко капки лимон и ситно накълцан магданоз. Джулия Чайлд обича да добавя и каперси.

Към рибното ястие върви зелена салата с винегрет с остър вкус, багета с масло и чаша бяло вино.

Мотото на Джулия Чайлд винаги е било насочено да насърчава всеки, независимо от неговите способности в кухнята, да се учи да готви - "Никой не се е родил научен. Това е умение, което човек трябва да придобие, като карането на колело например".

Затова и вие не се отказвайте. Не се знае - може би сте скрит кулинарен талант.

Дайте оценка:

Тагове: риба краве масло

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче