Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Все още е рано за вегетарианска Коледа без алкохол, смятат главни готвачи във Франция

Има ли алтернатива на месните ястия

От Елена Хривстова/БТА

Има ли вегетариански алтернативи на фоа гра, пушена сьомга или пълнена пуйка за празниците в края на годината? Може ли човек да се наслади на пенлива напитка без алкохол? Във Франция най-добрите главни готвачи работят в тази насока, макар да признават, че в момента търсенето е незначително, предаде АФП.

Мауро Колагреко, главен готвач на ресторанта с три звезди Мишлен "Миразюр" в Мантон, Южна Франция, обявен за най-добрия в света за 2019 г., смята, че за един успешен празник тези ястия трябва да бъдат "регресивни и щедри" и да се харесват както на децата, така и на възрастните.

 "Като алтернатива на вегетарианското ястие харесвам тарт с артишок, трюфел и сирене от Франш Конте", разказва кулинарят пред АФП.

Разполагащ с петте хектара биодинамична и пермакултурна градина на "Миразюр", в която растат около 1500 сорта, Мауро Колагреко изгражда менютата си около зеленчуците, с празнично ястие от цвекло с хайвер.

Стефан Парош от ресторанта с една звезда Мишлен "Табл дьо Кастиньо" в Окситания превръща зимния зеленчук във "въздушно и хрупкаво" ризото и приканва гостите да "отворят очи" за наличните сезонни зеленчуци - зеле, трюфели, кестени и други.

И двамата кулинари предлагат напитки, които допълват техните ястия и не съдържат алкохол.

Търсенето, започнало в "Миразюр" по време на пандемията от КОВИД-19, води до създаването на марката "Тампера" (Tempera), предлагаща естествено пенливо вино на базата на морски копър и цвят от бъз.

"Много хора все още не са свикнали с него, но и това време ще дойде, сигурен съм, защото дори на мен като любител на вино понякога не ми се пие", споделя Мауро Колагреко.

Цифрите потвърждават този потенциал - проучване показва, че 66 процента от почитателите на виното се интересуват от безалкохолен вариант.

Снимка: iStock by Getty Images

Манон Фльори, която в ресторанта си предлага интересни вегетариански блюда, не изключва присъствието на месото в празничното меню.

Батист Ренуар, който държи ресторант с една звезда Мишлен близо до Париж, смята че е "необходимо" да има вегетариански и безалкохолни предложения, и че тези, които избягват тази част от бизнеса, ще бъдат "изостанали" след десет години.

За празниците вместо телешко Уелингтън той ще предложи хляб с картофи и ферментирал десерт от круша, лимон и черен чесън, поднесен с комбуча. А за следващата Коледа главният готвач обещава зеленчуков гъши дроб на базата на тиквени семки с подправки.

Снимка: iStock by Getty Images

В обичайно време Ренуар предлага вегетарианско меню, но не и по празниците, след като миналата година се е сблъскал с "нулево търсене".

Мнението му споделя и Глен Вил, главен готвач в ресторанта с три звезди Мишлен "Усто дьо Боманиер" в Бо-дьо-Прованс.

"Няма да можем да напълним заведението, ако не предлагаме нищо друго, освен зеленчуци".

Ресторантът обаче има вегетарианско меню от 1987 г., когато това "не се е възприемало добре". Както навремето със зеленчуците, сега търсенето на напитки без алкохол, каквито се предлагат от миналата година, все още е в "начален стадий".

Дайте оценка:

Тагове: Френско Коледа черен дроб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче