Супата от кестени е ястие, което се свързва с коледните празници във Франция. Тя е традиционна, а историята ѝ се преплита с обичаите на различните региони в страната.
Кестените са били важна част от европейската кухня през средновековието. Използвали се като основен източник на храна, особено през студените месеци. Особено във Франция те са в изобилие и до днес, съхраняват се лесно и зареждат тялото с енергия. Ето защо супата, приготвена от тях, се превръща и във важен елемент от менюто в студените месеци.
През XIX в., когато кестените стават широко достъпни и популярни в различните региони на страната, тази супа започва да се свързва с коледните традиции. Французите започват да използват кестени, за да приготвят топли и създаващи душевен уют ястия, които да споделят със семействата си по време на празниците.
Съставките на супата от кестени могат да варират, в зависимост от региона, но обикновено тя включва, разбира се, кестени, картофи, бульон и подправки като индийско орехче и черен пипер. Тя често се сервира със сметана или прясно мляко, които обогатяват вкуса ѝ, правейки го по-маслен.
Ето и рецептата, за да опитате тази френска класика у дома.
Необходими продукти:
- 680 г кестени и още 220 г за гарниране
- 4 с.л. масло
- 170 г лук, 1 средна глава
- 1 л пилешки или зеленчуков бульон
- ½ ч.ч. готварска сметана
- ¼ ч.ч. вино "Марсала" или друго подобно на него десертно вино
- Сол на вкус
- Индийско орехче на вкус
- Пресен магданоз
За букет гарни (билкова ароматна торбичка):
Пригответе си я лесно, като увиете в парля продуктите и ги завържете с конец, за да не излизат от нея. Така ястието ще се ароматизира.
- 1 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 2 стръка мащерка
Начин на приготвяне:
- Сварете всички кестени, почистете ги, след което отделете определеното количество за супата и за гарниране. Тези, които ще използвате за поръсване във всяка купичка, нарежете на парченца.
- Разтопете маслото в достатъчно дълбока тенджера и прибавете лука. Гответе на среден огън, докато стане прозрачен. Добавете виното и оставете течността да се редуцира. Трябва да остане съвсем малко от нея.
- Сипете бульона и в него пуснете билковата торбичка и кестените. Покрийте тенджерата и оставете да къкри 20 мин.
- Извадете ароматната торбичка и пасирайте супата до гладкост.
- Накрая сипете сметаната, овкусете с индийското орехче и солта.
- Сервирайте в купички и прибавете наситнените кестени и поръсете с магданоз.