Ако все още нямате пакет бутер тесто в камерата, поправете тази грешка. То е един от най-лесните начини да сътворите нещо вкусно за кратко време, в случай че ви изненадат гости или просто не ви достига време за по-сложни рецепти.
Всичко, увито в бутер тесто, изглежда апетитно. От сирена до течен шоколад и сладко, а най-хубавото се крие в липсата на желязна стриктност, която някои рецепти изискват. С него може да импровизирате със замах и да използвате дори продуктите, изостанали в задната част на хладилника. Бутер тестото дава пълна свобода и ви позволява да оползотворите както искате повечето часове извън кухнята, които то ще ви осигури.
Знаем, че суматохата в празничните дни е вповече. Многобройните ястия, които трябва да се приготвят, изискват концентрация и добро планиране, с които не всеки би могъл да се похвали. Затова, ако търсите по-лесно, но ефектно предястие или десерт, ще споделим с вас две рецепти, в чиято главна роля влиза бутер тестото.
Сирене "Бри" в бутер тесто
Необходими продукти за 8-10 порции:
- 1 лист бутер тесто
- Около 250 г сирене "Бри", кръгло парче
- ½ ч.л. сладко от смокини или друго по желание
- 1 голямо яйце
- Вода
Начин на приготвяне:
- Постелете плоска тава за печене с пергаментова хартия.
- Поставете листа бутер тесто върху набрашнена повърхност. Разточете го леко и изрежете краищата му така, че да придобие формата на кръг.
- Сипете сладкото в центъра на тестото, а върху него поставете парчето бри.
- Разбийте яйцето с 1 с.л. вода и със сместа намажете тестото около сладкото.
- Завийте сиренето с тестото. Трябва да се получи кръгъл пакет. Намажете центъра на краищата с яйчената смес и го обърнете с долната част нагоре. Отново намажете с яйцето.
- Може да украсите тестения пакет с фигурки, оформени от изрезките на бутер тестото, след което го приберете в хладилника за 15-20 мин. През това време загрейте фурната на 200 градуса.
- Изпечете сиренето до златисто за 25-30 мин. и го оставете да почине 5-10 мин., преди да го поднесете на масата.
Бутер десертчета с шоколад
Необходими продукти за 12 броя:
- Брашно за поръсване
- 2 листа бутер тесто
- 1 голямо яйце
- Вода
- ¾ ч.ч. течен шоколад
- ½ ч.ч. лешници, начупени
- 3 с.л. захар
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната 200 градуса.
- На набрашнен плот разточете леко единия лист бутер тесто, след което го нарежете на четири правоъгълни и две квадратни парчета.
- В малка купичка разбийте яйцето с малко вода. Оставете настрани.
- Намажете едната част на тестото с течния шоколад и поръсете с лешници. Намажете празната част на тестото с яйчената смес, захлупете с нея плънката и с помощта на вилица притиснете краищата, за да се затворят добре.
- Отгоре намажете с яйцето и преместете в плоска тава, покрита с пергаментова хартия. Накрая направете по два диагонални разреза на всяка бутер сладка и когато напълните тавата, сложете да се пекат за 20 мин.
- Сервирайте десертчетата топли.