От незапомнени времена растението теф е култивирано в земите на Африканския рог и вероятно произлиза от негов див сорт, съществувал преди повече от 3 хил. години. Теф е основна зърнена култура в Етиопия и Еритрея. Много наподобява просото, но заради малките размери на семената си се готви много по-бързо.
Това растение е издръжливо на неблагоприятни условия, с които неговите събратя не биха се примирили. Вирее с лекота на диви места, не развива болести и вредителите не са му особени почитатели.
В африканската кухня с теф се приготвят най-често палачинки - инджера, и плосък хляб. Но нека видим още какви вкусни знания можем да научим за това толкова далечно от българската традиционна кухня растение.
Бира: Известна под наименованието t"alla тази типична за Етиопия и Еритрея ниско алкохолна домашна бира се прави от теф и други зърнени култури, като сорго и ечемик. За да ферментира, в сместа се добавят листа от местното растение гешо, което притежава тези качества.
Закуска: Теф може спокойно да заеме място в редиците на суперхраните. Според някои специалисти житната култура е на път да измести киноата заради неуспоримите си хранителни качества. Теф е богат на въглехидрати, фибри, протеини, аминокиселини, калций, желязо, магнезий, цинк, витамин C и витамини от група В. А за финал - не съдържа никакъв глутен. Страхотно, нали?
Численост: Тед е най-малкото зърно, познато на човечеството. Като пример може да посочим, че един килограм от него съдържа 1 250 000 зрънца, чийто диаметър е между 0,8 и 1 мм.
Брашно: От теф се получава универсално брашно, с леко сладък и орехов вкус. Така то е отлично за приготвяне на хляб, бисквити, сладкиши с квас, мъфини, палачинки, гофрети, крекери и др. Също може да се използва за сгъстяване на яхнии и сосове.
Холивуд: Безспорно добрите хранителни качества на теф не са останали незабелязани и сред звездите в Холивуд. Всеизвестен факт е, че Гуинет Полтроу и Виктория Бекъм са сред почитателите на житното растение.