Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

В духа на св. Валентин: Развълнувайте половинката си с домашно приготвена храна

Ние ще ви помогнем


Свети Валентин е празник, който днес се почита в почти целия свят. Посветен на любовта и влюбените той носи със себе си усещане за отдаденост, щастие и феерия от емоции. Независимо от множеството противоречия, които носи след себе си, св. Валентин събужда у хората една лека превъзбуда и очакване за триумфа на любовта.

Още от древни времена февруари е бил посветен на това чувство. Теориите за произхода на празника са различни, но най-популярните датират още когато Клавдий II управлява Римската империя. Императорът не искал мъжете да се женят по време на война, защото вярвал, че онези, които не са обвързани, са по-добри воини. На това решение обаче се противопоставил епископ Валентин и тайно провеждал сватбени церемонии. Заради тези си действия, не след дълго, той бил хвърлен в затвора и екзекутиран на 14 февруари по заповед на Клавдий II.

И така, през 1537 година английският крал Хенри VII официално обявил този ден за празник на св. Валентин.

Снимка: Unsplash

Не били малко и ритуалите, които се спазвали на 14 февруари. Тогава, отново през средновековието, момичетата ядяли странни храни, за да сънуват бъдещия си съпруг. Известният като най-голям любовник Казанова пък ядял шоколадови бонбони, за да бъде мъжествен и по-енергичен.

В края на XIX в. се появява и първата кутия шоколадови бонбони, направена специално за празника. Неин създател е Ричард Кадбъри.

Св. Валентин става все по-популярен и у нас, въпреки че с наближаването си всяка година събужда множество спорове дали трябва да се отбелязва или не. Независимо от кои се определяте вие, да покажете любовта си към любимия човек до себе си винаги е вдъхновяващо. Най-лесно това става не в помпозна обстановка, а в уюта на дома и домашно приготвената храна. Ето защо решихме да ви дадем едно лесно примерно меню, с което да разгърнете кулинарния си потенциал и да изненадате половинката си в деня на любовта.

Класическа салата колсло

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 малка глава бяло зеле или половин, ако е голяма
  • 4 моркова, обелени
  • 1 голяма глава червен лук
  • ½ връзка копър, нарязан на ситно
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 50 г майонеза
  • 50 г кисело мляко
  • 1-2 с.л. ябълков оцет
  • Няколко щипки червен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете зелето от външните листа и кочана и с помощта на остър нож го нарежете на колкото тънки ленти можете. Ако ви е по-удобно, използвайте ренде мандолина. Сложете зелето в купа.

Ренде мандолина от от Market.dir.bg

Жулиен ренде с керамично острие

 

Настържете морковите на едро ренде и ги прибавете към зелето.

Нарежете лука на тънки полумесеци. Него също го сложете при останалите зеленчуци в купата, както и копъра.

В друг удобен съд разбийте горчицата, майонезата, киселото мляко и оцета. Подправете добре със сол и черен пипер.

Купа за салата от Market.dir.bg

Купа за салата Individual Salad Bowl

 

Изсипете дресинга при зеленчуците и разбъркайте добре с лъжица.

Завършете с няколко щипки червен пипер и сервирайте веднага.

Прибори за салата от Market.dir.bg

Прибори за салата Lizz - 2 части

 

Паста с гъби и пармезан

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 500 г паста от вида строцапрети
  • 400 г гъби от консерва (240 г отцедено тегло)
  • 1 глава лук, нарязан

Дъска за рязане от Market.dir.bg

Бамбукова дъска за рязане със стоманен контейнер

 

  • 1 скилидка чесън, нарязана
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 4-5 с.л. масло от трюфели
  • 120 г пармезан, настърган
  • сол
  • черен пипер
  • пармезан, за сервиране
  • черен пипер, за сервиране
  • рукола, за украса

Начин на приготвяне:

Добавете лука, чесъна и половината гъби в добре загрят тиган, разбъркайте с дървена лъжица и ги задушете за 2-3 мин.

Тиган от Market.dir.bg

Тиган плитък 5.5 см. - Ø 24 см

 

Сложете останалите гъби в блендер и ги разбийте, докато станат на пюре.

Добавете 3 с.л. масло от трюфели, разбийте още веднъж и оставете сместа настрана.

Сварете пастата според инструкциите на пакета.

Тенджера от Market.dir.bg

Тенджера с капак Cailin - Ø 24 см - 5,0 л

 

Свалете съда от котлона, отцедете макароните и добавете гъбената смес, а след това и още 1-2 с.л. масло от трюфели.

Лъжица за паста от Market.dir.bg

ZYLISS Лъжица за паста

 

Поръсете с пармезана, солта и черния пипер и разбъркайте добре.

Поднесете пастата с още настърган пармезан, черен пипер и листа от рукола.

Брауни "Червено кадифе"

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

За основата:

  • 170 г масло, разтопено
  • 225 г пудра захар
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. сладкарска боя
  • 3 яйца
  • 40 г какао
  • 110 г бяло брашно
  • 1 ч.л. бял винен оцет

За крема:

  • 250 г крема сирене тип "Филаделфия"
  • 1 жълтък
  • 3 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Намажете с масло квадратна 20-сантиметрова тава и я покрийте с хартия за печене.

Квадратна тава от Market.dir.bg

Плитка квадратна тава за печене

 

Загрейте фурната на 180 градуса.

Разбийте разтопеното масло, пудрата захар и ваниловия екстракт в купа. След като се смесят добре, прибавете сладкарската боя и яйцата. Разбъркайте, докато сместа придобие хубав червен цвят.

Пресейте какаото и брашното и към тях сложете оцета. С помощта на шпатула разбъркайте.

Сито за брашно от Market.dir.bg

Сито за брашно и пудра захар Siva

 

За да приготвите крема, разбийте заедно всички съставки и оставете настрани.

Изсипете по-голямата част от сместа за брауни в тавата, след което разпределете върху нея крема и завършете с останалата част от сместа за брауни.

Комплект шпатули от Market.dir.bg

Комплект шпатули - 2 броя

 

Вземете дървен шиш и направете завъртулки в различни посоки, като се стараете той да достига го дъното на тавата.

Печете браунито 30 мин., извадете го и го охладете във формата отново за същото време. Извадете го от тавата и нека изстине напълно върху решетка.

Може да поднесете сладкиша с топка ванилов сладолед.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче