Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три вида сос за ястия на фурна

Гарнирайте ги с тях за неповторим вкус

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Ястията на фурна като сарми, печено месо или мусака са любими на много хора заради своя богат вкус и аромат. За да ги направим още по-апетитни и неустоими, можем да използваме различни видове сосове, с които нашите гозби ще се превърнат в истински кулинарни шедьоври.

Класически доматен сос

Доматеният сос може да се използва за почти всяко ястие на фурна. Той придава леко сладък и кисел вкус, който прекрасно се съчетава с различните видове зеленчуци, месо и ориз. За приготвянето му обикновено се използват пресни или консервирани домати, лук, чесън, зехтин и подправки като босилек, риган и мащерка. Идеален е за сервиране със сарми и мусака и добавя дълбочина и свежест към традиционния вкус на тези ястия.

Кремообразен гъбен сос

Гъбеният сос е изключително ароматен, което го прави отличен избор за печено пиле, печени картофи, зелеви и лозови сарми. Приготвя се от сметана, масло, гъби, бяло вино и подправки като черен пипер и индийско орехче. Също така може да бъде сервиран отделно, когато поднасяме чипс или крекери.

Млечен с мента и чесън

Ето един лек и свеж сос, идеален за балансирането на вкуса на по-тежки гозби. Приготвя се от кисело мляко, прясна мента, чесън, лимонов сок и малко зехтин. Тази комбинация от съставки създава лек и приятен вкус, който се съчетава отлично с традиционните български ястия на фурна.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън черен пипер мащерка свинско сарми риган заквасена сметана прясна мента кисело мляко индийско орехче лимонов сок доматено пюре ориз гъби босилек кромид лук