Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три вида сос за ястия на фурна

Гарнирайте ги с тях за неповторим вкус

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Ястията на фурна като сарми, печено месо или мусака са любими на много хора заради своя богат вкус и аромат. За да ги направим още по-апетитни и неустоими, можем да използваме различни видове сосове, с които нашите гозби ще се превърнат в истински кулинарни шедьоври.

Класически доматен сос

Доматеният сос може да се използва за почти всяко ястие на фурна. Той придава леко сладък и кисел вкус, който прекрасно се съчетава с различните видове зеленчуци, месо и ориз. За приготвянето му обикновено се използват пресни или консервирани домати, лук, чесън, зехтин и подправки като босилек, риган и мащерка. Идеален е за сервиране със сарми и мусака и добавя дълбочина и свежест към традиционния вкус на тези ястия.

Кремообразен гъбен сос

Гъбеният сос е изключително ароматен, което го прави отличен избор за печено пиле, печени картофи, зелеви и лозови сарми. Приготвя се от сметана, масло, гъби, бяло вино и подправки като черен пипер и индийско орехче. Също така може да бъде сервиран отделно, когато поднасяме чипс или крекери.

Млечен с мента и чесън

Ето един лек и свеж сос, идеален за балансирането на вкуса на по-тежки гозби. Приготвя се от кисело мляко, прясна мента, чесън, лимонов сок и малко зехтин. Тази комбинация от съставки създава лек и приятен вкус, който се съчетава отлично с традиционните български ястия на фурна.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън черен пипер мащерка свинско сарми риган заквасена сметана прясна мента кисело мляко индийско орехче лимонов сок доматено пюре ориз гъби босилек кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче