Ястията на фурна като сарми, печено месо или мусака са любими на много хора заради своя богат вкус и аромат. За да ги направим още по-апетитни и неустоими, можем да използваме различни видове сосове, с които нашите гозби ще се превърнат в истински кулинарни шедьоври.
Класически доматен сос
Доматеният сос може да се използва за почти всяко ястие на фурна. Той придава леко сладък и кисел вкус, който прекрасно се съчетава с различните видове зеленчуци, месо и ориз. За приготвянето му обикновено се използват пресни или консервирани домати, лук, чесън, зехтин и подправки като босилек, риган и мащерка. Идеален е за сервиране със сарми и мусака и добавя дълбочина и свежест към традиционния вкус на тези ястия.
Кремообразен гъбен сос
Гъбеният сос е изключително ароматен, което го прави отличен избор за печено пиле, печени картофи, зелеви и лозови сарми. Приготвя се от сметана, масло, гъби, бяло вино и подправки като черен пипер и индийско орехче. Също така може да бъде сервиран отделно, когато поднасяме чипс или крекери.
Млечен с мента и чесън
Ето един лек и свеж сос, идеален за балансирането на вкуса на по-тежки гозби. Приготвя се от кисело мляко, прясна мента, чесън, лимонов сок и малко зехтин. Тази комбинация от съставки създава лек и приятен вкус, който се съчетава отлично с традиционните български ястия на фурна.