Необходими продукти:
- 5 с.л. трахана
- 1 ч.ч. червено вино
- Зехтин
- Червен пипер
- 1 консерва домати, настъргани
- 200 г бекон, цяло парче
- Пресен магданоз
- Сол и черен пипер
- 1 глава червен лук, на едро
- 3 скилидки чесън, на ситно
Начин на приготвяне:
- Загрява се дълбока тенджера с 3 с.л. зехтин на дъното. В нея се запържва траханата и след 2 мин. се добавят червеният пипер, както и доматите от консерва. Продуктите се разбъркват и когато траханата стане на бучки, се излива половин литър гореща вода.
- Изчаква се всичко да заври, огънят се намаля и ястието се оставя за половин час на котлона.
- Загрява се един тиган на средна температура и в 3 с.л. зехтин се запържват лукът и чесънът.
- Добавя се беконът, нарязан на дебели кубчета, поръсва се с малко сол и черен пипер.
- Излива се червеното вино и се изчаква то да се поизпари. Излива се при траханата и всичко се разбърква.
- Гозбата се поръсва с наситнения магданоз и се сервира в купички, докато е още гореща.