Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Качамак: Традиционно и вкусно по нашенски

Научете повече за тази уникална гозба

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Качамакът е традиционно българско ястие, което се радва на популярност от векове. Това питателно ястие обикновено се приготвя от царевично брашно и вода, като се сервира горещо с различни гарнитури.

Снимка: iStock by Getty Images

Произходът на качамака може да бъде проследен до цивилизацията на инките в Андите, където е бил основна храна поради високата си хранителна стойност, а и е бил лесен за отглеждане. Счита се, че когато турците завладяват балканите те пренасят културата на качамака със себе си. Постепенно той става неразделна част и от българската кухня, особено в региони като Родопите, Тракия и Северна България. Днес качамакът е все още обичана храна у нас и не спира да се радва на своята популярност.

Различни видове качамак в България:

Класическата рецепта: Традиционният качамак се приготвя чрез бавно варене на царевично брашно във вода, докато се получи гладка каша. След това се изсипва върху чиния или тава и се оставя да стегне. Обикновено се сервира с пръжки (джумерки), сирене, кисело мляко или мед.

Качамак с извара:Тя добавя допълнителен вкус към ястието, както и солидно количество протеини и така го превръща в една пълноценна закуска или обяд. Често се овкусява с червен пипер, лук или лютеница.

Снимка: iStock by Getty Images

Сладки качамаци: В някои региони в България се правят и сладки варианти на калсическото ястие. Приготвя се чрез добавяне на настъргана тиква, захар и канела. По този начин се получава един оригинален и вкусен десерт.

Качамак с картофи: Картофите се варят заедно с царевичното брашно и така се получава уникална каша. Задължително се сервира с пържени яйца и натрошено сирене.

Качамак с гъби: За тези, които предпочитат вегетарианските ястия, тази рецепта е отличен избор. Гъбите се задушават с чесън, лук и подправки и се смесват с готовия качамак. Ястието е ароматно и засищащо.

Качамак с месо: Любителите на месо могат да опитат качамак с месо, обикновено приготвен с наденица, кървавица или свинско месо. Месото се запържва до златистокафяво и се добавя към гозбата. Често се сервира с лютеница или доматен сос.

Ето и няколко оригинални начина да включите качамака в други ястия:

На фруна: Нарежете охладения качамак на филийки и ги изпечете във фурната, докато станат хрупкави и златисти. Поднесете ги с гарнитура по ваш избор. Добра идея тук е използването на гуакамоле, хумус и даже сладолед, ако ще поднасяте ястието за десерт.

Палачинки от качамак: Смесете сварения качамак с бита сметана или кисело мляко, докато се достигне гъста консистенция, подобна на тесто за палачинки. Изсипете един черпак в предварително загрят тиган и оставете да се запече, докато се образуват мехурчета по повърхността, след което обърнете палачинката и я изпечете от другата страна. Сервирайте с мед, заквасена сметана или натрошено сирене и масло.

Снимка: iStock by Getty Images

На супа: Добавете сварения качамак към зеленчуков или телешки бульон, заедно с малко заквасена сметана и прясно нарязан магданоз. Ще се получи отлична крем супа, подходяща за всеки сезон.

Снимка: iStock by Getty Images

Пълнен качамак: Направете дупка в центъра на глинено гювече, пълно с качамак. Запълнете я с плънка по ваш избор. Могат да се използват задушени зеленчуци, боб и настърган кашкавал. Сложете бучка масло на всяка порция и затворете с капачето. Печете във фурна за около 30 мин.

В салата: Охладете качамака и го нарежете на малки кубчета. Оставете ги за 10 мин. в камерата или фризера. Смесете ги със свежи зеленчуци като краставици, домати и чушки. Овкусете салатата със зехтин, лимон и чесън.

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън червен пипер лук свинско наденица пържене палачинки тиква пресен магданоз телешки бульон яйца бяла захар заквасена сметана царевично брашно канела кисело мляко боб мед краве сирене кашкавал доматено пюре извара вода гъби сладолед лютеница брашно кървавица качамак пръжки гуакамоле хумус