Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусни пръжки и бонус бурканче домашна свинска мас

С един куршум - два заека

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
0’ Подготовка
20’ Време за готвене
2 Порции
3 Трудност

Необходими продукти:

  • 300 г месо за свински пръжки
  • 250 мл вода
  • 2 с.л. майонеза
  • 1 с.л. овче кисело мляко
  • 1 с.л. горчица
  • 2 с.л. лимонов сок
  • черен пипер
  • сол
  • 1 с.л. зехтин
  • половин глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • хляб

Начин на приготвяне:

  1. В загрят тиган се налива една ч.ч. студена вода.
  2. Пръжките се изсипват в съда и се изчаква водата да заври на умерен огън. Разбърква се периодично до извиране на водата. Така в тигана постепенно ще започне да остава само мазнината от сланината по свинското месо.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Продължава се с разбъркването докато пръжките добият приятен червеникав загар.
  4. Месото се отстранява от мазнината с помощта на решетчеста лъжица.
  5. В отделна купа се прави разядка от киселото мляко, майонезата, черния пипер, солта, лимоновия сок и горчицата. Сместа се разбърква до получаване на хомогенен сос.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Натрошава се половин глава червен лук и се обелват няколко скилидки чесън.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Мазнината от тигана се налива в празно бурканче с помощта на фуния. Оставя се малко да поизстине и се прибира в хладилника. На другия ден ще имате перфектната свинска мас, с която ще можете да сготвите много от любимите си зимни ястия.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Вкусното мезе се сервира върху дървена дъска, върху която се подреждат купата с пръжките, купите с разядката (соса), натрошения лук и скилидките чесън заедно с няколко филийки хляб.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Ястието може да се поднесе и в чиния, разбъркано със соса, но един униален начин да се консумира е като върху комат хляб се постави парченце от лука, а една от по-големите пръжки се топва в соса и се поставя отгоре. Хлебчето се сгъва "на лодка" и се отхапва. Мммм, много вкусно!

    Снимка: Юлиян Илиев

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер горчица червен лук свинско кисело мляко хляб майонеза лимонов сок вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче