Необходими продукти:
- 300 г месо за свински пръжки
- 250 мл вода
- 2 с.л. майонеза
- 1 с.л. овче кисело мляко
- 1 с.л. горчица
- 2 с.л. лимонов сок
- черен пипер
- сол
- 1 с.л. зехтин
- половин глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- хляб
Начин на приготвяне:
- В загрят тиган се налива една ч.ч. студена вода.
- Пръжките се изсипват в съда и се изчаква водата да заври на умерен огън. Разбърква се периодично до извиране на водата. Така в тигана постепенно ще започне да остава само мазнината от сланината по свинското месо.
Снимка: Юлиян Илиев - Продължава се с разбъркването докато пръжките добият приятен червеникав загар.
- Месото се отстранява от мазнината с помощта на решетчеста лъжица.
- В отделна купа се прави разядка от киселото мляко, майонезата, черния пипер, солта, лимоновия сок и горчицата. Сместа се разбърква до получаване на хомогенен сос.
Снимка: Юлиян Илиев Снимка: Юлиян Илиев - Натрошава се половин глава червен лук и се обелват няколко скилидки чесън.
Снимка: Юлиян Илиев - Мазнината от тигана се налива в празно бурканче с помощта на фуния. Оставя се малко да поизстине и се прибира в хладилника. На другия ден ще имате перфектната свинска мас, с която ще можете да сготвите много от любимите си зимни ястия.
Снимка: Юлиян Илиев - Вкусното мезе се сервира върху дървена дъска, върху която се подреждат купата с пръжките, купите с разядката (соса), натрошения лук и скилидките чесън заедно с няколко филийки хляб.
Снимка: Юлиян Илиев - Ястието може да се поднесе и в чиния, разбъркано със соса, но един униален начин да се консумира е като върху комат хляб се постави парченце от лука, а една от по-големите пръжки се топва в соса и се поставя отгоре. Хлебчето се сгъва "на лодка" и се отхапва. Мммм, много вкусно!
Снимка: Юлиян Илиев
Да ви е сладко!