За кюфтенцата:
- 500 г телешка кайма
- 1 глава кромид лук
- 40 г галета
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. пресен магданоз, наситнен
- 1 яйце
- 1 с.л. олио
- Сол и черен пипер на вкус
За соса:
- 200 г готварска сметана
- 2 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 250 г гъби от консерва, изцедения
- 1 с.л. мащерка
- 200 мл вода
- 40 г настърган пармезан
- Сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
- Ориз, сварен, за гарнитура
- Прясна мащерка, наситнена
Начин на приготвяне:
- Поставете мляното месо в дълбока купа и върху него настържете лука.
- Добавете яйцето и галетата, както и скилидката чесън, като я пресовате.
- Изсипете и наситнения магданоз.
- Овкусете със сол и черен пипер, както и с малко зехтин.
- Омесете каймата и оформете на малки кюфтенца.
- Загрейте една малка тенджерка на силен огън и налейте 5-6 с.л. зехтин, както и една цяла скилидка чесън, за да си пусне аромата.
- Запържете кюфтетата в мазнината и ги отцедете върху кухненска хартия.
- Запържете отцедените гъби с малко сол и черен пипер.
- Добавете мащерката, разбъркайте и налейте готварската сметана.
- Върнете кюфтенцата в съда за 4 мин. обърнете ги и след още 4 мин. ги извадете, заедно със скилидката чесън.
- Свалете тенджерката от котлона и добавете пармезана при непрекъснато бъркане.
- Разпределете сварения ориз в чинии за сервиране, а отгоре поставете по няколко кюфтенца.
- Полейте с малко от соса и поръсете с прясна мащерка.
асдф
асдф