Както във всичко останало, така и при храната има мода, която бива следвана упорито от много хора по света. Особено в разгара на социалните медии интересни ястия или отделни продукти събират все повече популярност, разпространявайки се светкавично между потребителите.
Кулинарният пътеводител Taste Atlas обаче прави своя собствена класация и събира топ 100 тренд храни в света, които няма как да не разбудят апетита ви. В нея има за всекиго по нещо, а защо не и по няколко неща, но днес ние избрахме да покажем техния топ 3, за да вкараме и вас в кулинарната мода.
Нека видим кои са те.
Mozzarella di Bufala Campana
Това е вид моцарела, направена от млякото на водни биволи, които се отглеждат в определени региони на Италия, главно в Кампания, около Неапол, Казерта и Салерно, както и в части от Лацио, Пулия и Молизе.
Този продукт има защитено наименование за произход, което означава, че той трябва да бъде произведен в строго определени географски зони и да отговаря на традиционни методи на производство, за да носи това име.
Моцарелата от биволско мляко е известна със своята гладка текстура, наситен вкус и сочност, които я отличават от обикновената моцарела, направена от краве мляко. Тя е основен елемент и добре позната в италианската кухня. Използва се в различни ястия, сред които е добре познатата салата капрезе и пицата "Маргарита". Все така вкусна е дори да се поднесе само с малко зехтин и сол.
Френска лучена супа
Въпреки че първоначално е възникнала като скромно ястие сред по-бедното население на Франция, френската лучена супа днес се счита за едно от най-ценените в тази спираща дъха кухня. Основата е проста, приготвена само от карамелизиран лук и месен бульон. Супата се отличава с croûtes - парчета хрупкав, запечен хляб, които се поставят отгоре на супата и след това щедро се покриват със сирене "Грюер".
Готовото ястие се завършва във фурната, което позволява на сиренето да се разтопи, а горната част да се превърне в златиста коричка.
Френската лучена супа е ястие с богата история и много дълга традиция. Лукът е бил познат още на римляните, а подобна супа е известна дори от Средновековието.
През годините тази класическа супа е претърпяла значителни промени, като е установила своята окончателна визия и вкус през XVII век. Първоначално е била известна като просто и питателно ястие, но през 60-те години на XX век, когато френската кухня започнала да набира популярност по света, лучената супа се превърнала в един от най-известните ѝ представители.
Днес може да бъде намерена в почти всеки традиционен френски ресторант, където обикновено се сервира като предястие.
Боло де мел
Считан за най-стария десерт на Мадейра, боло де мел е кейк, направен с мед, бадеми, орехи, канела и още няколко съставки. Смята се, че този богато подправен сладкиш е измислен през XV век по време на разширяването на захарните плантации на острова, и първоначално е бил приготвян с меласа, което позволявало да се съхранява до 5 години.
Боло де мел традиционно се приготвял за Коледа, но в днешно време може да се намери целогодишно, тъй като е много популярен сред местните жители. В Мадейра е обичайно кейкът да не се реже, а да се разчупва на парчета с ръце.