Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Тайните на хумуса: Нахутът е само един от многото варианти

Изследвайте скритите му съкровища

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Хумусът, това питателно пюре от нахут, идва с полъх от Близкия изток и неотдавна се превъща в любима храна на хората по цял свят. Той се среща в много варианти - класически и иновативни. Нека разгледаме някои от тях, които може би още не сте пробвали да си приготвите.

Снимка: iStock by Getty Images

Класически хумус: Най-разпространеният вид се прави със сварен нахут, който след това се смесва с тахан, лимонов сок, чесън, зехтин и сол. Резултатът е гладка, кремообразна разядка с отличителен вкус, който е едновременно пикантен и с изявен характер.

С леща: Подобно на класическия, но приготвен с варена леща вместо нахут, този вариант предлага малко по-различен вкус. Лещата придава по-плътен и богат вкус, което прави тази рецепта чудесна алтернатива за тези, които искат да се хранят още по-здравословно.

Спаначен хумус: За онези, които обичат зелените зеленчуци, спаначеният хумус съчетава традиционните съставки и добавя щипка свежест. Тук ключов става свежият вкус, който прави засищащата разядка малко по-лека.

Снимка: iStock by Getty Images

Червен хумус: Известен още като "бейби хумус", той въвежда червените чушки в класическата рецепта. Те му придават приятен цвят и мек вкус, превръщайки го в идеално допълнение към всяко ястие.

С грах: Грахът добавя естествена сладост, която отлично балансира пикантните вкусове, присъстващи в другите видове хумус. Използвайте го вместо нахут и няма да съжалявате.

Класиката с авокадо: Тази разядка съчетава всички класически съставки на хумуса като новото тук е нарязаното авокадо, което й придава богат и нежен вкус. Авокадото също така помага за създаването на по-кремообразна консистенция, която е отлична за намазване върху филийка хляб или като нещо, в което да си топим други месни и зеленчукови мезета, както и всякакви видове чипс.

Сусамов хумус: Той се прави с тахан от сусам, който дава неповторим и много изявен вкус. Използвайте го в комбинация с по-леки ястия.

Със сирене: Използва се фета, като се смесва с класическите съставки от първата рецепта, по-горе, за да може накрая да се получи една малко по-солена версия, която е идеална за сандвичи или в ролята си на гарнитура за риба на скара.

Снимка: iStock by Getty Images

С бейби моркови: Те добавят сладък и един вид "землист" вкус към любимата разядка, но напълно запазват всички останали вкусови качества на традиционната версия. Този вариант е особено подходящ за деца поради своя атрактивен цвят.

Снимка: iStock by Getty Images

Хумус от червен боб: Много хора го използват, за да придадат по-голяма дълбочина на вкуса и да включат повече протеини в менюто си. Този вариант е идеален за вегетарианци и вегани, както и за онези, които просто искат малко да поразнообразят диетата си.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън моркови червени чушки хляб лимонов сок червен боб сусам сирене спанак авокадо грах нахут леща хумус

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче