Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Хумусът - деликатесът от Близкия изток

Супер хранителен и готов само за няколко минути


Хумусът е традиционно ястие, което има дълга и богата история, датираща от векове. Произходът на хумуса е предмет на дискусии, но най-често се смята, че идва от Близкия изток. Исторически данни сочат, че рецепти за хумус са записвани още през XII век в готварските книги на арабския свят.

Хумусът, който днес познаваме, представлява разядка, приготвена основно от нахут, тахан, зехтин, лимонов сок, чесън и сол.

Освен основните съставки може да придадете на хумуса най-разнообразни вкусове, като се добавят червени чушки, авокадо, цвекло, куркума или различни подправки като кимион и червен пипер. В съвременната кухня съществуват и алтернативи на традиционния нахутен хумус, като използването на червен боб, леща или грах.

Хумусът е характерен за редица държави, включително Ливан, Израел, Палестина, Сирия, Йордания и Турция. Всяка от тези страни има свои вариации и традиции, свързани с приготвянето и сервирането на хумус. В Ливан, например, хумусът често се сервира като част от мезе - няколко малки ястия, които се споделят от всички на масата. В Израел хумусът е основен елемент от уличната храна и се консумира в различни форми и комбинации.

Снимка: iStock by Getty Images

Тази разядка обикновено се сервира с пита хляб, но може да се използва и като дип за зеленчуци, да се маже на сандвичи или да се добавя към салати. В някои култури, хумусът се поднася с допълнителни гарнитури като нарязани маслини, нарязани домати, сварени яйца или мариновани зеленчуци.

В българската кухня хумусът присъства сравнително отскоро. Той става популярен през последните две десетилетия с навлизането на здравословното хранене и кулинарните влияния от чужбина заради хранителната си стойност.

Днес, хумусът може да се намери в много ресторанти и магазини за здравословни храни, а да си го приготвите сами вкъщи е като детска игра.

Ето някои от нашите най-любими предложения:

 

 

Дайте оценка:

Тагове: нахут