Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си направите зашеметяващо вкусен шоколадов хумус

Задоволете глада си за слатко само за няколко минути

5’ Подготовка
5’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Независимо дали спазвате диета или просто се опитвате да намалите сладкото, отказването на шоколада може да бъде истинско предизвикателство, дори да не е за дълъг период от време. Ако в момента се намирате в подобна ситуация и четете този текст, значи сте попаднали на правилното място.

Опитвали ли сте шоколадов хумус? Да, точно така, хумус, приготвен с нахут, но и с още няколко добавки, които го превръщат в повече от сладко изкушение.

Само за няколко минути ще се сдобиете с кремообразна разядка с шоколадов вкус, благодарение на която, освен че ще задоволите апетитите си за сладко, но и ще се почувствате сити за по-дълго време.

Рецептата на този шоколадов хумус е чудесна по няколко причини:

  • Съчетава са чудесно с пресни плодове;
  • Има 7 грама протеин, само 6 грама въглехидрати и 61 калории във всяка порция от ¼ чаена чаша;
  • Няма добавена захар;
  • Има ниско съдържание на въглехидрати, мазнини ;
  • Може да импровизирате с вкусовете;
  • Насърчава яденето на повече пресни плодове, тъй като може да ги потапяте в хумуса, ако не искате да използвате бисквити или други тестени храни;
  • Задоволява глада за сладко без излишна захар и други вредни добавки.

Снимка: iStock by Getty Images

Продуктите, които ще са ви необходими, за да си приготвите този шоколадов хумус са малко и лесно откриваеми в търговската мрежа. Ето кои са те:

  • Нахут - той има мек и почти неутрален вкус, благодарение на което се съчетава добре с всякакви видове подправки и добавки;
  • Течността, в която стои нахутът - тя ще помогне на хумуса да стане пухкав и кремообразен;
  • Шоколадов протеин - основната съставка, която ще превърне шоколадовия хумус в истински питателна храна;
  • Ванилов екстракт - за фин и изтънчен вкус
  • Ядково или прясно мляко - в тази рецепта може да използвате млякото, което предпочитате, независимо дали ще е с животински или с растителен произход;
  • Морска сол - за баланс на вкусовете;
  • Стевия - ако сладостта от протеина не ви достига, добавете някакъв вид подсладител;
  • Натрошени ядки - придават приятна хрупкава текстура на хумуса, но не са задължителен компонент.

А сега нека видим как да си го приготвите стъпка по стъпка.

  1. Поставете всички съставки в блендер или кухненски робот и разбийте до гладка и кремообразна смес.
  2. Прехвърлете хумуса в купичка и поднесете с пресни плодове по избор или крекери.
  3. Съхранявайте остатъка в затворена кутия в хладилника до 4 дни.

Ето и точното количество на продуктите, необходимо за 10 порции:

  • 450 г отцеден нахут от консерва, като запазите 2 с.л. от водата му
  • 2 мерителни лъжички шоколадов протеин
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия
  • 2 с.л. прясно мляко по избор
  • Щипка морска сол
  • 1/8 ч.л. стевия на прах (по желание)
  • Натрошени бадеми (по желание)

Дайте оценка:

Тагове: морска сол ванилия прясно мляко бадеми нахут