Това е ястието на фурна, което може да засрами всички останали от неговия ранг. Достигайки кулинарна слава, благодарение на TikTok, то пътува с лекота до всяка една точка на света.
Ако си представяте нещо прекалено сложно и изискващо часове прекарани в кухнята, прокарвате мисълта си в грешна посока. Ястието наподобява спагети болонезе, но с една допълнителна съставка, която ще откриете дори в кварталния магазин - крема сирене.
Известността на тази рецепта се крие в начина ѝ на приготвяне. Той е изключително лесен, а крайният резултат ще ви накара да затворите очи от блаженство още с първата хапка. Другият ѝ плюс е заместването на съставките. Ако не ядете месо или животински продукти, може лесно да замените каймата със зеленчуци, а крема сиренето - с ядково такова.
Ястието се сдобива и с колоритното наименование "спагети за един милион долара", което определено събужда любопитството у голям брой почитатели на кулинарното изкуство, а и не само. Истината изобщо не е обвързана с цената на продуктите, която е повече от достъпна. Името произтича от това, че ястието е богато на вкусове и засища чудесно както небцето, така и стомаха.
Значителната разлика между спагетите за един милион долара и лазанята е в начина, по който пастата се смесва със сосовете. Освен това, вместо класическия сос бешамел, се приготвя такъв, който наподобява този на спагети карбонара.
В днешното ни предложение ще заложим на лека импровизация и ще излезем от рамките на TikTok. Доматеният сос ще е с водка и ще сложим сушени на слънце домати, за да обогатим още повече вкусовете. Така спагетите за един милион долара ще събудят у вас един милион пъти усещането за уют и топлина.
Необходими продукти:
- Зехтин
- Сол
- 1 кг кайма по избор
- 1 средно голяма глава лук, нарязан на едро
- 1 л и ½ домашен доматен сос с водка или готов обикновен, купен от магазина
- 1 пакет спагети
- ½ ч.ч. сушени домати, нарязани на едро
- 425 г рикота
- 220 г крема сирене
- 2 големи яйца
- Черен пипер на вкус
- 2 ч.ч. настъргана моцарела
- 1 ч.ч. настърган пармезан
- Едро нарязан магданоз, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Поставете решетката на средната степен и загрейте фурната на 180 градуса.
- Намазнете голяма и дълбока тава със зехтин.
- В тенджера запържете лука, докато не стане прозрачен, след което прибавете каймата. Раздробете я на трохи с помощта на дървена лъжица. Когато месото се сготви, махнете го от огъня и го оставете настрани. След малко отстранете излишната мазнина, като наклоните тенджерата, издърпате каймата в горната ѝ част и използвате лъжица, за да изгребете отделилата се течност.
- Към месото сипете доматения сос с водка. Ако не знаете как да си го приготвите, може да видите тук:
- Разбъркайте, докато се смесят.
- Сварете спагетите според указанията на опаковката.
- През това време в голяма купа смесете рикотата, крема сиренето и яйцата. Овкусете с черен пипер.
- При сирената сложете все още горещите спагети, отцедени от водата, разбъркайте, за да се покрие пастата равномерно с образувалия се сос. Заделете настрана.
- В отделна купа смесете моцарелата и пармезана.
- Сглобете ястието, като разпределите половината от месния сос по дъното на вече намазнената със зехтин тава за печене. Отгоре сложете половината от спагетите. Поръсете половината от моцарелата и пармезана.
- Сипете останалия доматен сос с кайма, останалата част от спагетите и другата половина от моцарелата и пармезана.
- Печете за около 35-40 мин., докато сирената се запекат и придобият апетитна коричка.
- Оставете да изстинат за 5 мин. и сервирайте