Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладък аромат: Магичните дюли, които укрепват имунната система

И три интересни рецепти с тях


Дюлите, известни със своя уникален вкус и аромат, са плод, който все повече печели популярност в кулинарията. Тези красиви жълти плодове не само че впечатляват с външния си вид, но също така предлагат множество здравословни ползи. Те са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да подобрят цялостното здраве на организма.

Въпреки че дюлите често се асоциират с десерти, те също могат да бъдат основна съставка в различни солени ястия. Сред полезните им свойства са укрепването на имунната система, подобряването на храносмилането и подпомагането на добрия вид на кожата. Освен това дюлите са известни със своите антиоксидантни свойства, които помагат за борба с оксидативния стрес в организма.

Тези плодове са не само вкусни, но и имат много приложения в кухнята, което ги прави идеален избор, ако искате да разнообразите менюто си. Днес ще разгледаме полезните свойства на дюлите и ще предложим три рецепти, в които те ще играят основна роля.

Витамини и минерали

Дюлите са източник на важни витамини и минерали, които играят съществена роля за здравето на организма. Те са богати на витамин C, който е известен със своите антиоксидантни свойства и укрепва имунната система.

Снимка: iStock by Getty Images

Витамин A, който също се съдържа в тези есенни плодове, е от съществено значение за доброто зрение и здравето на кожата. Освен това те имат минерали като калий, магнезий и желязо, които са важни за правилното функциониране на сърцето и мускулите. Калият помага за регулирането на кръвното налягане, докато магнезият е важен за здравето на нервната система. Желязото, от своя страна, е необходимо за производството на червени кръвни клетки.

Дюлите също така съдържат малко количество витамини от група B, които подпомагат метаболизма. Включването им в ежедневното хранене може да помогне за балансираното приемане на тези важни хранителни вещества. Те могат да бъдат полезни за поддържане на цялостното здраве и предотвратяване на различни заболявания.

Антиоксидантни свойства

Снимка: iStock by Getty Images

Дюлите са известни със своите мощни антиоксидантни свойства. Това са съединения, които помагат за неутрализиране на свободните радикали в организма, които могат да причинят оксидативен стрес, свързан с появата много хронични заболявания.

Консумацията на дюли помага за защита на клетките от увреждане. Жълтите плодове съдържат полифеноли, които също играят важна роля в борбата с възпаленията в тялото. Те подпомагат здравето на клетките и тъканите, като антиоксидантните свойства на дюлите забавят процеса на стареене.

Купете принадлежности за чай

За всеки любител на сгряващата напитка

Подобряване на храносмилането

Дюлите са известни с благоприятния си ефект върху храносмилателната система. Те съдържат разтворими фибри, които спомагат за регулиране на храносмилането, подобряват перисталтиката и предотвратяват запека. Освен това похапването на тези есенни плодве благоприятства за поддържане на здравето на червата и подпомага усвояването на хранителните вещества.

Дюлите съдържат естествени вещества, които могат да облекчат стомашните неразположения и да намалят подуването.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако ги похапвате често, вие можете да помогнете на организма си да се бори с вирусите и бактериите, така че не ги пренебрегвайте. Съществуват не малко интересни рецепти с тях, които биха превърнали дюлите в новия ви супер герой в кухнята. Нека видим някои от тях.

Ароматни дюли на фурна

Необходими продукти:

  • 3 дюли
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • Пресен магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200°C.
  2. Измийте дюлите и ги нарежете на половини, след което премахнете семките.
  3. Подредете дюлите в тавичка и полейте със зехтина.
  4. Посолете и поръсете с кимион и черен пипер.
  5. Печете в предварително загрята фурна за около 25-30 минути, докато дюлите омекнат.
  6. Извадете от фурната и поръсете с пресен магданоз преди сервиране.
  7. Сервирайте топли като гарнитура или основно ястие.

Салата с дюли и нахут

Необходими продукти:

  • 2 дюли
  • 1 консерва нахут
  • 1 червена чушка
  • 1 малка глава червен лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. оцет
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен кориандър или магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете дюлите на кубчета, а червената чушка на ивици.
  2. Нарежете червения лук на тънки филийки.
  3. В голяма купа смесете нахута, дюлите, червената чушка и лука.
  4. В отделна купа смесете зехтина, оцета, солта и черния пипер.
  5. Изсипете дресинга върху салатата и разбъркайте добре.
  6. Оставете да престои в хладилника за около 15 минути.
  7. Преди сервиране поръсете с пресен кориандър или магданоз.

Снимка: Unsplash

Дюли с ориз и зеленчуци

Необходими продукти:

  • 2 дюли
  • 1 чаша ориз
  • 2 чаши зеленчуков бульон
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресни подправки (магданоз или босилек) за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Измийте ориза и го оставете да се отцеди.
  2. Нарежете дюлите на кубчета, моркова и чушката на ивици, а лука - на ситно.
  3. Загрейте зехтина в голям тиган и добавете лука. Гответе до прозрачност.
  4. Добавете моркова и чушката и гответе още 5 минути.
  5. Прибавете дюлите и ориза, разбъркайте добре.
  6. Добавете зеленчуковия бульон, солта и черния пипер, и оставете да заври.
  7. Намалете огъня и покрийте с капак, гответе за около 15-20 минути, или докато оризът поеме течността.
  8. Сервирайте ястието горещо, гарнирано с пресни подправки.

Дайте оценка:

Тагове: дюли

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче