Пъстървата е риба, която е доста разпространена у нас. Наричана е "постна" заради минималното ѝ съдържание на мазнини, което се дължи на почти непрекъснатото ѝ движение.
В разговорния език името на тази риба се използва като обобщаващо различните видове пъстърви - балканска, дъгова, сивена и всички останали нейни разновидности. Най-често те обитават горните течения на реките и езера, намиращи се високо в планината и други водоеми, богати на кислород.
Един от най-разпространението видове е дъговата пъстърва. В България има не малко развъдници, откъдето може да си купите прясна риба. Специалистите по храненето препоръчват именно пъстървата да бъде неизменна част от седмичното меню. Както и сьомгата, така и тя е с особено високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за правилната работа на сърцето и нервната система. Редовната консумация на пъстърва ще държи тялото ви тонизирано и ще се погрижи за отличното състояние на вашата кожа.
Тази риба се готви изключително лесно, независимо дали е прясна или замразена. Ако ползвате замразена, първо я оставете за една нощ в хладилника, за да се отпусне.
Месото на пъстървата е бяло, крехко и леко на вкус заради липсата на мазнини. Подходящо е за печене във фурна и на скара, пържене, задушаване и не изисква да бъде много подправяна. Малко сол и резенчета лимон ще са напълно достатъчни, за да подсилят вкуса ѝ.
Сега нека видим една рецепта, която да ви вдъхнови да похапвате по-често пъстърва.
Филе от пъстърва на тиган с пухкаво картофено пюре
Необходими продукти:
За пюрето:
- 4 големи картофа, обелени и нарязани на четвъртинки
- 1/4 чаша прясно мляко
- 1 супена лъжица масло
- 1 чаена лъжичка морска сол
- Черен пипер на вкус
За пъстървата:
- 2 филета от пъстърва с кожата
- 1 супена лъжица зехтин
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
- 2 супени лъжици масло
- 1 супена лъжица ситно нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне:
- Сложете обелените и нарязани на четвъртинки картофи в тенджера със студена вода. Сварете ги, докато омекнат, около 20 минути, след което ги отцедете.
- В голяма купа намачкайте добре картофите.
- Добавете млякото, маслото, морската сол и черния пипер. Разбъркайте хубаво, покрийте и оставете настрана.
- Междувременно в средно голям тиган загрейте 1 супена лъжица зехтин на среден огън. Добавете 2 скилидки ситно нарязан чесън и задушете за 30 секунди.
- Запържете рибата с кожата надолу в тиган за 5 минути.
- Обърнете филетата и ги запържете още за 2 минути. Обърнете ги отново с кожата надолу и изключете котлона.
- Изстискайте 2 супени лъжици лимонов сок върху филетата и добавете 2 супени лъжици масло. Поръсете с 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз. Подправете със сол и черен пипер.
- Сервирайте пъстървата с пюрето и се насладете на невероятния ѝ вкус.