Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Силата на пъстървата - рибата, която ще ви зареди с енергия и много Омега-3

Наричана е "постна" заради липсата ѝ на мазнини


Пъстървата е риба, която е доста разпространена у нас. Наричана е "постна" заради минималното ѝ съдържание на мазнини, което се дължи на почти непрекъснатото ѝ движение.

В разговорния език името на тази риба се използва като обобщаващо различните видове пъстърви - балканска, дъгова, сивена и всички останали нейни разновидности. Най-често те обитават горните течения на реките и езера, намиращи се високо в планината и други водоеми, богати на кислород.

Един от най-разпространението видове е дъговата пъстърва. В България има не малко развъдници, откъдето може да си купите прясна риба. Специалистите по храненето препоръчват именно пъстървата да бъде неизменна част от седмичното меню. Както и сьомгата, така и тя е с особено високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, които са изключително важни за правилната работа на сърцето и нервната система. Редовната консумация на пъстърва ще държи тялото ви тонизирано и ще се погрижи за отличното състояние на вашата кожа.

Снимка: iStock by Getty Images

Тази риба се готви изключително лесно, независимо дали е прясна или замразена. Ако ползвате замразена, първо я оставете за една нощ в хладилника, за да се отпусне.

Месото на пъстървата е бяло, крехко и леко на вкус заради липсата на мазнини. Подходящо е за печене във фурна и на скара, пържене, задушаване и не изисква да бъде много подправяна. Малко сол и резенчета лимон ще са напълно достатъчни, за да подсилят вкуса ѝ.

Сега нека видим една рецепта, която да ви вдъхнови да похапвате по-често пъстърва.

Филе от пъстърва на тиган с пухкаво картофено пюре

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

За пюрето:

  • 4 големи картофа, обелени и нарязани на четвъртинки
  • 1/4 чаша прясно мляко
  • 1 супена лъжица масло
  • 1 чаена лъжичка морска сол
  • Черен пипер на вкус

За пъстървата:

  • 2 филета от пъстърва с кожата
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
  • 2 супени лъжици масло
  • 1 супена лъжица ситно нарязан пресен магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Сложете обелените и нарязани на четвъртинки картофи в тенджера със студена вода. Сварете ги, докато омекнат, около 20 минути, след което ги отцедете.
  2. В голяма купа намачкайте добре картофите.
  3. Добавете млякото, маслото, морската сол и черния пипер. Разбъркайте хубаво, покрийте и оставете настрана.
  4. Междувременно в средно голям тиган загрейте 1 супена лъжица зехтин на среден огън. Добавете 2 скилидки ситно нарязан чесън и задушете за 30 секунди.
  5. Запържете рибата с кожата надолу в тиган за 5 минути.
  6. Обърнете филетата и ги запържете още за 2 минути. Обърнете ги отново с кожата надолу и изключете котлона.
  7. Изстискайте 2 супени лъжици лимонов сок върху филетата и добавете 2 супени лъжици масло. Поръсете с 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз. Подправете със сол и черен пипер.
  8. Сервирайте пъстървата с пюрето и се насладете на невероятния ѝ вкус.

Дайте оценка:

Тагове: пъстърва

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче