Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Щоленът и неговата феерия от сушени плодове и пудра захар

Вижте как да си го приготвите у дома


Щоленът е неразривно свързан с историята на Дрезден и неговото културно наследство. Независимо дали сред кралете, принцовете или обикновените жители на града, традиционният десерт е играл важна роля в неговото минало, внедрявайки се трайно в корените му.

Дрезденският щолен е десерт, който се консумирал през средновековието по време на пости. За първи път той е записан като такъв през 1474 г. По онова време обаче постната храна е била само от брашно, мая и вода, тъй като католическата църква не позволявала да се консумират масло или мляко по това време от годината. Саксонците обаче държали на удоволствията от живота, затова принц Ернст и неговия брат Албрехт поискали от папа Инокентий VIII да отмени забраната за използване на масло в храната. По чудо той се съгласил и от 1491 г. дрезденските пекари имали позволението да използват по-богати съставки в хляба.

Кралският сладкиш - щоленът - придобил вече титла, която го определила като подходящ за кралските особи, което се случило официално през 1560 г. От този момент пекарите в Дрезден предлагали един-два вида от традиционното празнично печиво и на по-обикновените хора в коледните дни.

Още една интересна история, свързана с курфюриста Август, вероятно най-известният в провинция Саксония, ни отпраща към огромен щолен, който той поръчал да бъде приготвен. Това се случило през 1730 г. За целта около сто пекари и чираците им използвали приблизително 3600 яйца, 326 галона мляко и 1 тон брашно. С тях направили щолен, тежащ изумителните 1.8 тона. Поръчаният от курфюриста Август сладкиш бил приготвен през юни, ето защо в рецептата присъствали и яйцата, заради които десертът получил своята барокова версия на иначе малко по-различния празничен дрезденски щолен.

Снимка: iStock by Getty Images

Фестивалът днес, посветен на този така любим на мнозина сладкиш, дори продължава да напомня на идеята на Август, защото и тогава се появява щолен с впечатляващи размери. Той се провежда всяка година в Дрезден в четвъртата неделя преди Коледа.

Щоленът е невероятна комбинация от ядки, стафиди, сушени портокалови и лимонови корички, канела, индийско орехче, кардамон, карамфил, бренди или ром и много, много масло. Всички тези съставки няма как да не повдигнат коледния дух дори на онези, които не са особени почитатели на тези празнични дни. Символите около сладкиша са много, но един от тях гласи, че пудрата захар по повърхността символизира чистотата на новородения Христос.

В Дрезден щоленът има асоциация и екип от професионалисти, които се грижат той да остане в автентичния си вид, защитавайки неговото географско означение. От 2010 г. дрезденският щолен е регистриран и патентован като наименование.

И след като се запознахме с историята на този традиционен германски сладкиш, сме ви приготвили рецепта за щолен хапки, с които да си оближете пръстите.

Необходими продукти:

  • 150 г стафиди
  • 300 г брашно
  • 7 г суха мая
  • 1 с.л. пудра захар
  • Щипка кардамон
  • Щипка индийско орехче
  • Щипка канела
  • 150 мл пълномаслено мляко
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 средно голямо яйце
  • Настърганата кора от 1 лимон
  • 100 г коктейлни череши, едро нарязани
  • 250 г марципан
  • 100 г пудра захар, плюс допълнително за поръсване
  • 75 г масло

Начин на приготвяне:

  1. Залейте стафидите със 100 мл гореща вода и ги оставете да престоят в нея поне за 2 часа или най-добре за цяла нощ.
  2. Изсипете брашното, маята, пудрата захар, всички подправки заедно с 1 ч.л. сол в купа.
  3. Загрейте млякото в касерола на слаб огън, но не бива да кипва.
  4. Разбийте ваниловия екстракт и яйцето в топлото мляко и го прибавете към сухите съставки. Омесете меко тесто, след което го извадете върху плота и месете още десетина минути, докато стане меко и еластично.
  5. Отцедете добре стафидите и ги сипете при тестото заедно с лимоновата кора и нарязаните коктейлни череши. Омесете тестото отново, за да се разпределят равномерно.
  6. Почистете купата, намаслете я леко и сложете в нея тестото. Покрийте я с чиста кърпа и оставете да втаса на топло за 2 часа, докато удвои обема си.
  7. Постелете квадратна форма с падащо дъно с размер 20х20 с хартия за печене. Разделете тестото на две и раздърпайте всяка половина така, че да бъде с формата на тавичката.
  8. Сложете едната тестена кора на дъното, разпределете марципана отгоре отново с големината на тавичката, поръсете с пудра захар, след което покрийте с втората тестена кора. Притиснете двете кори, за да не се разтече марципанът.
  9. Покрийте отново сладкиша с кърпа и изчакайте 30 мин. до час, за да втаса.
  10. През това време загрейте фурната на 180 градуса.
  11. Изпечете щолена за 30 мин. до златистокафяво. Оставете да се охлади във формата за 5-10 мин., след това извадете върху решетка и нека доизстине напълно.
  12. Нарежете сладкиша на 25-36 мини квадратчета. Разтопете маслото в малък тиган, намажете хапките и ги поръсете обилно с пудра захар.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло лимон яйца пудра захар бяло брашно суха мая канела индийско орехче сушени плодове кардамон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче