Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Дискусия

04-12-2023 09:19:19
ЩОЛЕНА (нерегистриран)

Е СТРАХОТНО НЕЩО ! УНИКАЛЕН КЕКС ! ВСЯКА ГОДИНА СИ КУПУВАМ ПО ПРАЗНИЦИТЕ, КОГАТО ГО ВНАСЯТ ОТ ВЕРИГИТЕ !

04-12-2023 08:16:35
klll (нерегистриран)

Щолена си е голяма работа, но не е за хора които броят калории. Освен това има няколко вида, което е спестено в детайли в статията - може би заради (едната) рецепта. Според скромното ми мнение, аматьор няма шанс да направиш хубав щолен вкъщи. Хептем пък във България, където нито имаме традициите, нито материалите за подобен род сладкиши.

04-12-2023 07:51:29
Владо (нерегистриран)

За целта около сто пекари и чираците им използвали приблизително 3600 яйца, 326 галона мляко и 1 тон брашно. С тях направили щолен, тежащ изумителните 1.8 тон Колко е 1 галон ...

Бае Ганя
04-12-2023 06:53:21
Бае Ганя

Уникален сладкиш, един от любимите ми въобще! Връх на немската (саксонска в случая) кулинария, който обаче у нас се предлага от големите вериги в една доста окастрена демо версия. Една наша позната германка, баба Ерика (живее от доста години на "Лъвов мост" в стара кооперация) веднъж коментира така новината, че сме си взели щолен: - Щолен? Пфу, боклук! Аз да ти направя Вайнахтщолен (Коледен щолен), тогава да видиш! И баба Ерика спомена само тази разлика с оригиналния Дойче Вайнахтщолен и онзи сурогат от търговските ни вериги: в оригиналния щолен има 9 (!) вида мазнина (пиша го и словом - девет вида), която включва освен кравето масло (което единствено са спазили ония имитатори) още и свинска мас, овча лой, слънчогледово олио, царевично олио, рапично масло, маслинов зехтин, кокосова мазнина и, дръжте се сега, съвсем малко заешка лой :) Като добавим и това, че всичко се меси на ръка, като нашите козунаци, за разлика от онова тесто в популярния имитаторски продукт по магазинната мрежа, картинката си става далеч по-ясна... Макар че, срещал съм и доста добри образци дори в "Кауфланд", но май тая година не виждам продукти на тая марка, кой знае с какво са я заменили сега?

04-12-2023 10:28:56
1 (нерегистриран)

Забравил си мазнината от пор само... Много си извисен, педал тлъст.

Бае Ганя
04-12-2023 11:53:03
Бае Ганя
+2 -0

Не съм те забравил, поре скопен, просто теб никой не те иска. Дори като мазнина. Духай.

05-12-2023 12:56:57
ko? (нерегистриран)

Само не знам от къде преди 300 , че и повече години са вземали зехтин и кокосово масло(в Германия е пълно с маслини и кокосови насаждения) за "Коледен щолен" ?:)))Тая "оригинална рецепта" на "ома" Ерика , си я наври някъде!

04-12-2023 06:09:16
3456 (нерегистриран)

Туй нЯщо не е особено вкусно!

Все тая
04-12-2023 06:32:13
Все тая

Типичната немска сухота. И не е като де на съм тествал на място и домашен включително. Най-обикновения наш лимонаден кекс е класа.

Бае Ганя
04-12-2023 06:42:36
Бае Ганя
реплика +11 -19

За селяци, свикнали на локум и захарни петлета, естествено не е вкусно...

04-12-2023 06:45:55
Име (нерегистриран)
+15 -1

Никой не се е извисил принизявайки другия. А Вие с извисеното небце, продължавайте на щолени!

Бае Ганя
04-12-2023 06:54:33
Бае Ганя
+6 -11

Никого не принизявам, не мога да принизя лежащия до земята. А по-горе съм описал едно друго за тази уникална вкусотия, ако Ви се чете - моля.

Бае Ганя
04-12-2023 07:35:29
Бае Ганя
+2 -4

Казано от див планински боздуган, който се е женил три пъти и се е развеждал с овцата Станка от стадото, това явно е комплимент?

Вашето тефтерче