Е СТРАХОТНО НЕЩО ! УНИКАЛЕН КЕКС ! ВСЯКА ГОДИНА СИ КУПУВАМ ПО ПРАЗНИЦИТЕ, КОГАТО ГО ВНАСЯТ ОТ ВЕРИГИТЕ !
Щолена си е голяма работа, но не е за хора които броят калории. Освен това има няколко вида, което е спестено в детайли в статията - може би заради (едната) рецепта. Според скромното ми мнение, аматьор няма шанс да направиш хубав щолен вкъщи. Хептем пък във България, където нито имаме традициите, нито материалите за подобен род сладкиши.
За целта около сто пекари и чираците им използвали приблизително 3600 яйца, 326 галона мляко и 1 тон брашно. С тях направили щолен, тежащ изумителните 1.8 тон Колко е 1 галон ...
Уникален сладкиш, един от любимите ми въобще! Връх на немската (саксонска в случая) кулинария, който обаче у нас се предлага от големите вериги в една доста окастрена демо версия. Една наша позната германка, баба Ерика (живее от доста години на "Лъвов мост" в стара кооперация) веднъж коментира така новината, че сме си взели щолен: - Щолен? Пфу, боклук! Аз да ти направя Вайнахтщолен (Коледен щолен), тогава да видиш! И баба Ерика спомена само тази разлика с оригиналния Дойче Вайнахтщолен и онзи сурогат от търговските ни вериги: в оригиналния щолен има 9 (!) вида мазнина (пиша го и словом - девет вида), която включва освен кравето масло (което единствено са спазили ония имитатори) още и свинска мас, овча лой, слънчогледово олио, царевично олио, рапично масло, маслинов зехтин, кокосова мазнина и, дръжте се сега, съвсем малко заешка лой :) Като добавим и това, че всичко се меси на ръка, като нашите козунаци, за разлика от онова тесто в популярния имитаторски продукт по магазинната мрежа, картинката си става далеч по-ясна... Макар че, срещал съм и доста добри образци дори в "Кауфланд", но май тая година не виждам продукти на тая марка, кой знае с какво са я заменили сега?
Туй нЯщо не е особено вкусно!
Дискусия