Паят може да е сред предпочитаните десерти в САЩ през празничните дни, но в семейството на световноизвестната певица Шер се обръща по-голямо внимание на неговия братовчед чийзкейка. Но не какъв да е чийзкейк, а този, който майка ѝ Джорджия Холт приготвяла всяка година за Деня на благодарността и Коледа.
Шер споделя пред All Recepies, че десертите не отсъствали от празничната трапеза на семейството ѝ. Сред тях са такива с тиква, ябълки и пекан, които също получавали своите минутки слава. Когато станело въпрос за специалния чийзкейк обаче, в очите на роднините ѝ се появявала особена радост. Това принуждавало певицата да запази второ парче за себе си тайно от другите, слагайки го в дъното на хладилника. Често ставала нощно време, за да си го похапне на спокойствие.
След като майката на Шер почива през миналата година, с нея си отиват и всичките ѝ кулинарни познания. Така, освен с Холт, семейството се сбогува с любими ястия и рецепти, олицетворяващи празничните им събирания.
По щастливо стечение на обстоятелствата обаче сестрата на Шер открива рецептата за чийзкейка, записана от майка им в стар тефтер от 1962 г. Благодарение на нея певицата и актриса успява отново да се наслади на познатия вкус на любимия си десерт.
Добрата новина е, че тя споделя рецептата за него и ето какво гласи тя:
Необходими продукти:
За основата:
- 113 г масло, разтопено
- 25 г грахам бисквити, натрошени на трохи
- 1 ч.л. захар
За пълнежа:
- 2 големи яйца, разбити
- 450 г крема сирене тип "Филаделфия"
- ½ ч.ч. захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
За топинга:
- 450 г заквасена сметана
- 2 ч.л. захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 165 градуса.
- Направете основата на чийзкейка като смесите бисквитените трохи, разтопеното масло и захарта.
- Прехвърлете я и я притиснете в стъклена тава (по възможност), след което запечете основата за 5 мин. във фурната.
- В друга голяма купа смесете яйцата, крема сиренето, захарта и ваниловия екстракт. Разбийте ги с помощта на миксер до гладкост.
- Изпечете чийзкейка за 15 мин. и го оставете да се охлади на плота за 30 мин.
- Направете топинга като смесите заквасената сметана, захарта и ваниловия екстракт. Разбъркайте ги добре. Разпределете сместа върху изпечения чийзкейк и го запечете отново за 5 мин.
- Извадете го от фурната, оставете го да се охлади на стайна температура за 30 мин. и го приберете в хладилника за 8 часа преди да го сервирате.