Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Селъри - помощникът на тялото за здрава имунна система

Целината е използвана в медицината още в далечното минало


През последните години селърито набра популярност и в България, ставайки неизменна част от смутита и пресни сокове. Преди да ви запознаем с неговите неоспорими ползи за здравето е важно да уточним, че "селъри" всъщност е английската дума за добре познатата целина. Разликата е във видовете, като някои се отглеждат заради употребата на корена, други - заради листата и дръжките.

Този зеленчук е популярен най-вече в северноамериканската, европейската, азиатската и африканската кухня. Използва се предимно стъблото на селърито, което се слага в супи, сосове и салати. Разбира се, може да се консумира и сурово. Коренът на целината също има широко приложение. Служи за подправка, слага се в пюрета и крем супи, възможно е да се изсуши, след което да се използва за доовкусяване на различни ястия.

Целината е от семейството на магданоза, копъра, фенела и моркова. Тя е позната на хората още от далечното минало, но не в кулинарията, а в медицината. Едва през XX в. този зеленчук е пренесен в Америка, след като преди това е разпространен в цяла Европа.

Стеблата на селърито са дълги, сочни и ароматни, с влакнеста структура.Те са от сорта "Паскал" и имат леко пикантен, тревист и сладък вкус. Комбинират се чудесно с чушки и лук, като в тази комбинация се превръщат в идеална основа за най-различни бульони и сосове. В българската кухня е по-разпространена употребата на корена, който се среща често в туршии и супи.

Снимка: iStock by Getty Images

Селърито обаче е популярно не само заради вкуса си. Неговите здравословни ползи за организма не са никак малко, като започнем от ниското му съдържание на калории и високото на вещества, спомагащи добрата работа на метаболизма. Селърито ще ви достави още важни за тялото витамин А, калий, манган, фолиева киселина, както и редица други укрепващи здравето минерали и витамини. То е богат източник на флавоноиди, които бързо овладяват възпаленията.

Честото хапване на селъри ще действа профилактично срещу редица заболявания, сред които лошо храносмилане и сърдечно-съдови проблеми. С него се подкрепя работата на черния дроб и далака, а имунната система укрепва.

Малко са рецептите, където селърито ще е определено като основна звезда на ястието. То обикновено играе второстепенна, но важна роля, като му придава богат и наситен аромат. Преди да го използвате, трябва да го почистите стъблата от основата им и да ги нарежете на парченца. Ако мине термична обработка, сладостта на селърито започва да изпъква, а леката му горчивина изчезва.

Отвъд кулинарната ѝ слава, този вид целина е известна като "бъркалката" на класическия коктейл "Блъди Мери". Ароматът ѝ се съчетава повече от добре с доматите и останалите съставки на питието.

За да имате винаги прясно селъри, съхранявайте го в хладилника, иначе рискувате да омекне бързо. Най-добре е да го извадите от найлоновата опаковка, да го увиете в кухненска хартия и да го приберете в хладилното чекмедже. Така зеленчукът ще остане свеж за няколко седмици, готов да се превърне в любимото ви смути или прясно изцеден сок.

Дайте оценка:

Тагове: селъри

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче