Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Само защото може да сготвите яйце със сешоар, не значи, че трябва да го правите у дома

Дори да изглежда забавно, това може да навреди на здравето ви


Да, започваме направо, защото няма какво да увъртаме. Готвенето на храна по нетрадиционен начин е наистина възхитително, но това не означава, че е задължително да го прави всеки.

В момента отново нашумяват видеа из социалните медии, които показват как хора се опитват да експериментират с готвенето на яйца по доста нестандартни начини. Тенденцията не е от вчера или онзиден и ако се върнем назад във времето, ще видим, че тя се движи още от 2018 г. Оттогава до днес можем да забележим видеа, показващи готвене на яйца на тротоара и дори в съдомиялна машина (този начин може спокойно да вземе награда за най-странния за варене на яйце). Предвид тези примери сешоарът не изглежда никак странен, а съвсем уместен уред, който да се състезава достойно в особената надпревара.

Ако се чудите как може да сготвите яйца с уред за сушене на коса, трябва да направите две прости движения - да счупите едно яйце в тиган и да включите сешоара. Единственото, за което е задължително да внимавате много, решите ли да се впуснете в този експеримент, е да не издухате жълтъка в някой далечен ъгъл на стаята.

Това обаче не е единствената причина, заради която не бихме ви препоръчали да пробвате особената техника на готвене у дома. Сешоара е нехигиеничен и последното нещо, което искате да направите е да доближите уред, който е бил близо до главата ви, около вашата закуска, обяд и вечеря. Силната струя въздух е потенциален разпространител на бактерии и ако продължим да се ровим по темата, ще видим, че колкото и забавно да изглежда, готвенето със сешоар може да изложи вас и близките ви на хранително отравяне.

Какво имаме предвид - за да сте сигурни, че в яйцето не са останали вредни за тялото ви микроорганизми, то трябва да премине термична обработка на 60 градуса за минимум 15 секунди. Това е задължително условие най-вече заради бактериите на салмунела, намиращи се върху черупките им, които е възможно без да искате да пренесете във вътрешността на яйцето.

Много сешоари са с топлина на въздушната струя по-малко от 60 градуса, което автоматично прави този метод на сготвянето им с потенциална опасност за здравето.

Не на всичко, публикувано в социалните медии, трябва да се вярва безрезервно. Затова не ви съветваме да опитвате да повторите всичко онова у дома, което ви се струва интересно. Не знаете дали няма да си навредите, особено когато става въпрос за храна.

Дайте оценка:

Тагове: яйца

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче