Морковът е един от най-универсалните зеленчуци. През зимата присъства в почти всяко ястие като яхния или супа, придавайки леки сладникави нотки и невероятен леко оранжев цвят.
През лятото пък морковите стават незаменими в салати или в прясно изцедени сокове, като по този начин с лекота си набавяме полезните от тях хранителни вещества.
Въпреки това сме склонни да гледаме на оранжевия зеленчук с лека предубеденост, а в главата ни изникват все познати до болка начини да го използваме. Ако обаче се опитаме, ще видим, че морковът е склонен на импровизации и нетипични комбинации (да си спомним за прочутата морковена торта) и се съчетава с широка гама от вкусове.
Морковите си вървят повече от чудесно с ядки и семена, особено с орехи, а един богат винегрет би разгърнал потенциала им.
В мароканската кухня има една страхотна традиционна салата от моркови с портокалов дресинг, която е бърз и лесен летен деликатес в горещите дни. Тя върши страхотна работа за разхлаждане на тялото, но и си върви чудесно с месо или зеленчуци на скара.
В тази салата се използват както няколко резена от плода, така и сокът му, който участва в основата на дресинга. Ако портокалите са твърде сладки, прибавете и малко лимон, за да балансирате вкусовете. Остава да се добавят малко зехтин и сол и вече може да я сервирате.
Но искате ли да дадете допълнителна екзотичност на салатата?
Сдобийте се с вода от портокалов цвят. Ще я намерите лесно в здравословните магазини и вярвайте ни, няма да съжалявате.
Когато я слагате, правете го внимателно. Ароматът ѝ е способен да убие всички останали вкусове в морковената салата, затова прибавяйте по малко и опитвайте.
Този традиционен за Мароко вкус ще подсили свежестта и лекотата от комбинацията на моркова с портокала, като същевременно ще остане в една много хармонична палитра от вкусове.