Необходими продукти:
- 230 мл олио
- 100 г кисело мляко
- 4 големи яйца
- 1 и ½ ч.л. ванилов екстракт
- Настъргана кора от ½ портокал
- 265 г самонабухващо брашно
- 335 г захар мусковадо
- 2 и ½ ч.л. канела
- ¼ прясно индийско орехче, ситно настъргано
- 265 г моркови, настъргани
- 100 г стафиди
- 100 г орехи, накълцани на едро
За крема:
- 100 г масло
- 300 г пудра захар
- 100 г крема сирене
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната предварително на 180 градуса. Намаслете и застелете с хартия за печене две 20-сантиметрови форми за торта (включително и стените им).
- Разбийте с миксер олиото, киселото мляко, яйцата, ваниловия екстракт и портокаловата кора.
- Смесете брашното, захарта, канелата и индийското орехче заедно с една щипка сол в купа. Тъй като от тази захар е възможно да се образуват бучици, размесете сухите съставки с ръце до получаването на хомогенна смес.
- Добавете мокрите към сухите съставки, след което сложете морковите, стафидите и половината орехи. Разбъркайте добре с шпатула и разпределете в двете форми за торта.
- Печете блатовете 20-25 мин., а когато са готови, оставете да изстинат без да ги вадите все още от формите.
- Крема направете като разбиете маслото и захарта до гладкост. Добавете половината крема сирене и разбийте отново. Сложете и останалото, но малко по малко, за да не стане кремът тежък.
- Поставете единия блат в голяма чиния или поставка за торта. Намажете с половината крем, след което сложете отгоре другия блат, отново намажете с остатъка от крема и накрая завършете тортата като я поръсите с орехи.
- Съхранявайте морковената торта в хладилника до 5 дни и я сервирайте на стайна температура, за да се разгърнат вкусовете ѝ.