Кимионът присъства в кухнята на много народи по света. Той добавя уникален вкус и аромат към ястията, като също така е и много полезен. Нека първо видим защо:
- Подобрява храносмилането: Кимионът помага за по-добро усвояване на хранителните вещества. Това може да облекчи симптомите на подуване, газове и дискомфорт след хранене.
- Антиоксидантни свойства: Подправката е богата на антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на свободните радикали в организма, които в противен случай могат да причинят увреждане на клетките и да подпомогнат развитието на хронични заболявания.
- Действа противовъзпалително: Някои изследвания показват, че кимионът има противовъзпалителни свойства. Той може да бъде полезен за хора с артрит.
- За по-добър имунитет: Във вълшебните зрънца се крият витамини и минерали като желязо, манган и витамин C.
- При диабет: Други проучвания пък показват, че кимионът може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, което е особено важно за хора с диабет.
Освен като задължителна съставка във всяка уважаваща себе си рецепта за кебапчета, подправката с екзотичен вкус може да се използва и в редица други ястия:
- Тестени изделия: Добавете смлян кимион към тестото за хляб, питка или солени бисквити. Това ще придаде на печивата уникален аромат и вкус.
- Супи: Кимионът е чудесен за обогатяване на вкуса на различни супи, чорбички и бульони.
- Месо: Мариновайте го със смес от кимион, зехтин, лимонов сок и чесън и го оставете за поне 6 часа в хладилника. Това ще придаде екзотичен и пикантен вкус.
- Ориз и бобови култури: Кимионът е традиционна подправка в много ориенталски ястия, които използват тези две съставки. Опитайте да добавите малко кимион към плънката за сарми или към вашето домашно приготвено чили кон карне.
- Салати и дресинги: Поръсете малко от подправката директно върху пресните зеленчуци в купата или го използвайте като част от домашен дресинг. Комбинирайте го с лимонов сок, зехтин и мед.