Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Плéскавицата - кюфтето, което познава целия свят

А знаете ли как да си го приготвите у дома


Сръбската плескавица е едно от най-емблематичните ястия на скара на Балканите и може би едно от най-обичаните заради своя вкус и сочно месо.

Тя е нещо повече от обикновено кюфте. Плескавицата представлява истинско кулинарно наследство, което носи в себе си духа на сръбската кухня. Историята ѝ се преплита с традициите на балканските народи, които векове наред са приготвяли месни ястия върху жар, като са използвали различни подправки и техники, за да постигнат съвършенство. Плескавицата, както я познаваме днес, вероятно води началото си от селските райони на Сърбия, където месото било основен елемент от всяка трапеза.

Съществуват различни легенди за възникването ѝ, но една от най-популярните разказва, че плескавицата била любима храна на сръбските воини, които печели на жар тънки кюфтета от кайма, за да се нахранят бързо преди битка. Друга история гласи, че първите плескавици се появили в региона на Лесковац - град, прочут със своите месни деликатеси. Именно там и до днес се провежда ежегодният "Рощилияда" - фестивал на скарата, на който се събират майстори от цялата страна, за да покажат своите умения. Специфичното за лесковачката плескавица е, че се приготвя от смес от различни видове месо и се подправя по строго пазени семейни рецепти.

Днес плескавицата може да се намери в различни разновидности - класическа, пълнена с кашкавал или каймак, пикантна с люти чушки или дори такава, която се сервира с богати гарнитури. Приготвянето ѝ изисква баланс между мазнина и месо, правилно омесване и дълго време за почивка на каймата, което допринася за сочността ѝ. В Сърбия традиционно се сервира в плоска питка с нарязан лук, люти чушки и айвар, но всеки регион има свои предпочитания.

Ако искате да си приготвите плескавица у дома, ще се получи лесно с рецептата, която следва да видите.

Необходими продукти:

  • 500 г телешка кайма
  • 250 г свинска кайма
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 50 мл газирана вода
  • 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете телешката и свинската кайма, като ги омесите добре с ръце. Добавете солта, черния и червения пипер, лука и газираната вода. Омесвайте поне 5-7 минути, докато сместа стане лепкава и хомогенна. Покрийте купата с фолио и оставете каймата да почине в хладилника за минимум 2 часа, а най-добре за една нощ.
  2. След като каймата е добре овкусена, оформете големи, плоски кюфтета с дебелина около 1 см. Намажете ги леко с олио и загрейте добре скара или тиган с незалепващо покритие.
  3. Печете плескавиците по 3-4 минути на страна, като ги притискате леко, за да не се надуват.
  4. Когато са готови, сервирайте ги в топла питка с гарнитура от лук, люти чушки и айвар.

Дайте оценка:

Тагове: чесън черен пипер червен пипер олио лук кайма

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче