Ягоди с вкус на ананас?
Да, те съществуват, а външният им вид е повече от завладяващ и привлича с нетрадиционния си облик.
Наименованието "пайнбери" произлиза от английските думи за ананас (pineapple) и ягода (strawberry). Този сорт е с бледорозов, бледооранжев или бял цвят, с наситеночервени семенца. Вкусът му наподобява този на ананас, което прави ягодите изключително атрактивни.
Всъщност, белите разновидности на плодовете се появяват в Европа още през XVIII в. Като причина се посочва кръстосването между различни видове диви ягоди от Северна и Южна Америка, а не геномодификация, както се твърди на някои места.
Белите ягоди биват спасени като сорт от холандски фермери, които ги откриват във Франция. След шест години селекция и култивиране на растението, чиито качества биват значително подобрени, се взима решение да започнат да се отглеждат масово и да бъдат пуснати в търговската мрежа.
Ягодите пайнбери са много ароматни и имат вкус, който напомня този на ананаса, като същевременно запазва текстурата на ягодата. Това е един от най-новите сортове, който се произвежда на много малко места в Европа и в град Белиз, Централна Америка. Въпреки че са доста атрактивни, те не са предпочитани за отглеждане заради малкия размер на плодовете.
Добрата новина е, че ананасовата ягода може да се консумира спокойно от тези, които имат алергия към обикновените ягоди, тъй като тя е с нарушен протеинов синтез, отговорен за образуването на червения цвят на плодовете.
Този сорт бели ягоди могат да се поднесат със сладолед, с различни видове десерти, да се слагат в салати или в смутита. Очарователният им външен вид ги прави подходящи и за украса.
Днес ще ви дадем две предложения как да изненадате близките си у дома с тези екзотични плодове.
Салата от краставици и ананасови ягоди върху бурата
Необходими продукти:
- 300 г бели ягоди пайнбери, нарязани на четвъртини
- 2 неголеми краставици, нарязани на тънки полумесеци
- 1 глава лук шалот, нарязан на тънко
- Няколко стръка мента, накъсани
- 230 г бурата
- Сол и черен пипер на вкус
За дресинга:
- 100 мл зехтин
- 50 мл сок от лайм
- ½ ч.л. червен пипер на люспи
- ¼ ч.л. сол
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте внимателно белите ягоди и ги подсушете, след което ги нарежете на четвъртинки.
- В голяма купа смесете ягодите, краставиците и лука.
- В бурканче изсипете продуктите за дресинга, затворете го добре и го разклатете, за да се смесят.
- Изсипете половината дресинг върху ягодите, краставиците и лука и поръсете с ментата. Разбъркайте добре.
- За да сглобите салатата, вземете буратата и я разкъсайте внимателно в достатъчно голяма чиния за сервиране. Изсипете сместа върху нея, след което полейте с останалия дресинг.
Смути крем с ананасови ягоди
Необходими продукти:
- 130 г пресни ягоди
- 130 г пресни боровинки
- 130 г бели ягоди пайнбери
- 130 г спанак или кейл
- 1 банан
- Шепа лед
- Около 1-2 ч.ч. мляко, сок или друга течност по избор
Начин на приготвяне:
- Измийте внимателно плодовете, обелете банана и сложете всички съставки в блендер.
- Блендирайте до получаване на гладка смес. Регулирайте гъстотата с количеството течност. Ако искате тя да е по-скоро като крем, сипете по-малко.
- Сервирайте готовия смути крем в подходящи чаши и гарнирайте с още бели ягоди.