Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Най-скъпият сладолед в света: Готови ли сте да дадете над 6 хил. долара

Десертът е разработван в продължение на година и половина

Запазете спокойствие, тъй като една топка от сладоледа, който ще ви представим, струва колкото количеството от този студен десет, което бихте изяли средно за 10 години, ако го правите всеки ден без изключение.

Сладоледът Byakuya, или "бяла нощ", в превод от японски, през май 2023 г. достига рекордните 880 хил. йени за порция, равняващи се на 6380 долара. Именно тази цена го прави най-скъпия сладолед в света, отличен в рекорди на Гинес.

Японската марка Cellato, произвеждаща студения десерт, нарича "бяла нощ" джелато, като прави намек за италианския му произход. Той се крие в една много специална негова съставка - белият трюфел "Алба", който е смятан за най-добрия сред своите представители в Италия. За да добиете по-ясна представа, килограмът от него струва приблизително 14 хил. и 500 долара.

За перфектния завършек сладоледът е гарниран с ядливо злато, два вида сирене Sakekasu - подобна на паста съставка, получена от процеса на приготвяне на саке.

"Отне ни повече от година и половина, с много опити и грешки, да разработим рецептата, за да постигнем правилния вкус", заявява председател на компанията пред рекордите на Гинес.

Мисията на Cellato не е просто да прави апетитно скъпи десерти, а да създава кулинарно приключение, което обединява европейски съставки и традиционни японски храни. За целта компанията привлича главния готвач в RiVi Тадайоши Ямада, базиран в Осака ресторант, известен със своята френско-японска фюжън кухня, за да ръководи проекта.

Най-скъпият десерт в света се предлага за продажба в Япония и се доставя директно до потребителите. Дегустацията на сладоледа е също толкова прецизна, колкото Cellato, които дават точно определени стъпки, за да направляват начина, по който сладоледът трябва да се консумира.

Потребителите са инструктирани да изсипят белия трюфел, щом студеният десерт достигне правилната текстура и вече е омекнал, преди да го смесят с ръчно изработена метална лъжичка, част от доставката.

От компанията съветват сладоледът да бъде оставен да се разтопи на стайна температура, или да се сложи в микровълнова фурна на 500W за 10-20 сек.

Снимка: Cellato

Докато екипът на рекордите на Гинес няма късмета да опита скъпия десерт, Cellato дава тази възможност на част от персонала си, които го определят с "богат вкус и текстура". За грандиозен завършек, сладоледът се препоръчва да се консумира със саке или френско бяло вино.

Cellato има в менюто си и предложение на основата на черен трюфел, но компанията планира да разнообрази своята скъпа продуктова линия, включвайки в бъдеще шампанско и хайвер.

Дайте оценка:

Тагове: сладолед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче