Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Крем карамел с козунак

Научете се от професионалистите

От Бояна Рачева, Amuse Bouche
0’ Подготовка
120’ Време за готвене
10 Порции
2 Трудност

"Вкусотии" публикува рецептата на Бояна Рачева от блога на кулинарното училище Amuse Bouche, което ви дава възможност да спечелите безплатен кулинарен курс, ако се включите в конкурса ни "Вкусен Великден". Вижте как да го направите лесно тук.

 

Необходими продукти:

  • 300 г захар за карамела
  • 6 яйца
  • 4 жълтъка
  • 200 г захар
  • 50 г какао
  • 1,5 л прясно мляко
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • Щипка сол
  • Около 2 шепи накъсан козунак
  • Около 200 г малини (пресни или замразени)
  • 100 г шоколад по избор, нарязан на ситно (ние използвахме карамелизиран бял шоколад)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 150°С и подгответе подходяща тава за крем карамела, както и една тава за печена на водна баня.
  2. Изсипете захарта в касерола или тенджера и внимателно я нагрейте. Не я разбърквайте с лъжица, ами само раздрусвайте съда от време на време.
  3. След като всички кристалчета захар се стопят и цвета на карамела ви хареса, бързо го излейте в подготвената тава и го разстелете по дъното и по стените.
  4. Счупете 6 яйца в голяма купа и към тях прибавите 4 жълтъка. Прибавете захарта и какаото и леко разбъркайте, без да правите пяна и балончета. Прибавете млякото, ванилията и сол и разбъркайте.
  5. Накъсайте козунака на хапки, разпределете го в тавата и го залейте с подготвената смес за крем карамел. Поръсете с малини и шоколад и прехвърлете тавата в подготвената за водна баня по-голяма тава.
  6. Поставете във фурната и напълнете голямата тава с леко хладка вода докато почти достигне нивото на крема.
  7. Печете по този начин около 90 минути, като от време на време проверявайте дали не ври водата. Ако ври, можете да долеете малко студена вода и да намалите температурата.
  8. Кремът е готов, когато се стегне и не виждате течни участъци.
  9. Най-лесно е да го оставите да се охлади във фурната на отворена врата, след което лесно да извадите тавата от водата.

Дайте оценка:

Тагове: яйца бяла захар ванилия малини какао прясно мляко млечен шоколад бял шоколад натурален шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче