"Вкусотии" публикува рецептата на Бояна Рачева от блога на кулинарното училище Amuse Bouche, което ви дава възможност да спечелите безплатен кулинарен курс, ако се включите в конкурса ни "Вкусен Великден". Вижте как да го направите лесно тук.
Необходими продукти:
- 300 г захар за карамела
- 6 яйца
- 4 жълтъка
- 200 г захар
- 50 г какао
- 1,5 л прясно мляко
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- Щипка сол
- Около 2 шепи накъсан козунак
- Около 200 г малини (пресни или замразени)
- 100 г шоколад по избор, нарязан на ситно (ние използвахме карамелизиран бял шоколад)
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 150°С и подгответе подходяща тава за крем карамела, както и една тава за печена на водна баня.
- Изсипете захарта в касерола или тенджера и внимателно я нагрейте. Не я разбърквайте с лъжица, ами само раздрусвайте съда от време на време.
- След като всички кристалчета захар се стопят и цвета на карамела ви хареса, бързо го излейте в подготвената тава и го разстелете по дъното и по стените.
- Счупете 6 яйца в голяма купа и към тях прибавите 4 жълтъка. Прибавете захарта и какаото и леко разбъркайте, без да правите пяна и балончета. Прибавете млякото, ванилията и сол и разбъркайте.
- Накъсайте козунака на хапки, разпределете го в тавата и го залейте с подготвената смес за крем карамел. Поръсете с малини и шоколад и прехвърлете тавата в подготвената за водна баня по-голяма тава.
- Поставете във фурната и напълнете голямата тава с леко хладка вода докато почти достигне нивото на крема.
- Печете по този начин около 90 минути, като от време на време проверявайте дали не ври водата. Ако ври, можете да долеете малко студена вода и да намалите температурата.
- Кремът е готов, когато се стегне и не виждате течни участъци.
- Най-лесно е да го оставите да се охлади във фурната на отворена врата, след което лесно да извадите тавата от водата.