Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Моктейлите на лятото, или как се появяват безалкохолните коктейли

В основата на създаването им стои сухият режим


Моктейл не е правописна грешка, а реално съществуваща напитка. В същността си е измислена да замества известните алкохолни коктейли с техните безалкохолни версии. Освен това напитката ще ви разхлади и освежи, без да има негативни последици върху тялото.

Първите моктейли започват да се появяват през XIX век, когато безалкохолните, като газиранaта вода и плодовите сиропи, започват да набират популярност. През този период лимонадата и джинджифиловата бира са били популярни избори за освежаващи напитки. Тези ранни безалкохолни коктейли често са се сервирали на деца и хора, които избягват алкохола по религиозни или здравословни причини.

Значителен импулс за развитието на моктейлите настъпва през 20-е години на XX век, по време на Сухия режим в Съединените щати (1920-1933 г.). В този период производството и продажбата на алкохол са забранени, което е довежда до бум в креативността при създаването на безалкохолни алтернативи. Барманите и ресторантьорите се стремяли да задоволят търсенето на коктейли, като същевременно трябвало да спазват закона. В резултат на това се създали многобройни рецепти за безалкохолни алтернативи, които предлагат вкуса и сложността на приготвяне, подобни на тези на традиционните коктейли.

Снимка: iStock by Getty Images

През последните десетилетия моктейлите преживяват нов ренесанс, подкрепен от нарастващото внимание към здравословния начин на живот и намаляването на консумацията на алкохол. Съвременните моктейли често включват висококачествени съставки като пресни плодове, билки, подправки и специални сиропи, които придават дълбочина на вкуса.

Развитието на културата на миксологията, в която барманите са високо квалифицирани и креативни професионалисти, също допринася за популярността на моктейлите. В много съвременни барове и ресторанти има отделни менюта за моктейли, които предлагат уникални и иновативни безалкохолни напитки, съчетаващи различни вкусове и текстури.

Снимка: iStock by Getty Images

Моктейлите предоставят възможност на хората да се насладят на социалния аспект на пиенето без рисковете, свързани с алкохола. Те са подходящи за всички възрасти и са идеален избор, ако шофирате, имате здравословни проблеми, които забраняват консумацията на алкохол, или просто избягвате да го употребявате.

А сега нека видим едно интересно и супер разхлаждащо предложение за моктейл, който да си приготвите лесно у дома.

Необходими продукти:

 • Резен краставица с дебелина 1 см
 • 1 стръкче мента
 • няколко замразени горски плодчета
 • 120 мл газирана вода или друга плодова газирана напитка, най-добре с цитрусов вкус
 • Лед

За гарниране:

Още замразени горски плодове, нарязани сезонни плодове, парче краставица, мента, цитрусови плодове - всичко, каквото ви хареса

Начин на приготвяне:

 1. Нарежете краставицата и стръка мента на малки парченца.
 2. Сложете 200 мл вода да заври в малък съд и след това добавете ментата и краставицата.
 3. Изключете котлона и оставете за 2 минути.
 4. Добавете малка шепа замразени плодове, оставете ги да се размразят за минута, след което ги смачкайте леко с гърба на лъжица. Прецедете сместа. Така течността ще се съхранява в хладилника до 24 часа и ще бъде достатъчно за приготвянето на четири напитки.
 5. Изсипете 40 мл от прецедената смес във висока чаша. Добавете шепа лед и допълнете с газираната вода или напитка.
 6. Гарнирайте с каквито нарязани плодове желаете и поднесете веднага.

Дайте оценка:

Тагове: коктейл