Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Маковото семе и неразкритият потенциал, който крие за тялото

Съдържа протеини, магнезий и желязо


Чиата е изключително разпространена заради положителните качества, които притежава. Често тя участва в рецепти за смутита и пудинги и е харесвана от мнозина заради способността да абсорбира вкусове.

Не само тези малки зрънца обаче притежават голяма сила. Има още едни, доста напомнящи на чиата, по-дребни, но за сметка на това мощни. Говорим за маковото семе.

Снимка: iStock by Getty Images

Него сме свикнали обикновено да виждаме върху печива и употребата му по друг начин е възможно да ни изглежда малко особена. Всъщност, както слагаме чиата в киселото или прясното мляко за закуска, заедно с плодове и мюсли например, така и маковото семе може да стане част от основните продукти в него.

Дори да не е много известен факт, тези миниатюрни черни семенца са суперхрана. На 100 г те съдържат 20 г протеин, богати са на фибри, калций, цинк и витамин В1 и влияят особено добре на чревната микрофлора.

Маковото семе предпазва тялото от сърдечно-съдови заболявания, тъй като съдържа мононенаситени киселини. Те също помагат на организма да поддържа оптимални нива на кръвни липиди.

Снимка: Unsplash

Дребните семенца съдържат още рибофлавин, тиамин, фолиева киселина и ниацин. Според специалисти по храненето те задължително трябва да присъстват в хранителния режим на хората днес. Освен това, от маковото семе ще си набавите допълнително желязо, мед и магнезий, които са неизменна част от доброто функциониране на тялото.

В народната медицина то се използва за лекове срещу главоболие, зъбобол и кашлица.

Препоръчителната дневна доза на малките черни семенца е 2 с.л., разбъркани в кисело мляко. Това не означава, че трябва да се лишавате от присъствието им върху сладкиши или хлябове, ако обичате да ги приготвяте у дома, но е добре да се съобразявате с количеството за ден.

Дайте оценка:

Тагове: маково семе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче