Най-магичният период от годината е тук, а с него идват и топлите семейни вечери у дома и отрупаните с вкусни ястия маси. Малките удоволствия на зимния сезон, особено около Коледа, са тези, които правят празниците ни приятни и вълшебни - сладките приказки с добра компания, пукотът на догарящите дърва в камината, топлината на огъня и, разбира се, поне една чаша ароматно греяно вино.
Знаете ли, че всъщност греяното вино - напитката, която съпътства празненствата в края на всяка година, е с произход, който може да бъде проследен чак до Римската империя.
За направата на кондитум парадоксум или "виното с подправки и изненада" римляните слагали меда да се вари във вино, след това добавяли шафран, черен пипер, лавър и фурми. Получената смес се е миксирала с по-добро вино, за да може напитката да има мек и приятен вкус.
Докато римляните завладяват голяма част от Европа през 3-ти век, любовта към греяното вино се разпространява в цялата им империя и регионите, в които търгуват.
Тъй като популярността му продължава да расте през Средновековието, рецептата продължава да търпи промени - европейците слагат в загрято вино различни билки и цветя, които действат като естествени подсладители. По този начин не особено сполучливите на вкус вина стават много по-приятни.
С течение на времето манията по греяното вино сякаш изчезва, с изключение на Швеция, където неговата популярност дори расте с всеки изминал зимен сезон все повече и повече. Повратната точка за популяризирането на греяното вино като изцяло коледна напитка се случва през 1890 година, когато търговци от цял свят започват да предлагат т. нар. шведски glögg с различни свои авторски рецепти. И така стигаме до днес...
Когато вече греяното вино е глобален феномен. Не съществува Коледен базар без поне един щанд, предлагащ чаша греяно вино за малко настроение, топлина и аромат на посетителите.
Днес искаме да ви споделим нашата любима рецепта за греяно вино - така, както обичаме да го консумираме, докато се наслаждаваме на приятна компания и задушевни разговори.
Необходими продукти:
- 1/4 литър червено вино
- 1 с.л.захар
- сокът на 1 лимон/портокал /с кората/
- канела
- 1 зрънце карамфил
- 1-2 бахар
Начин на приготвяне:
Всичко се смесва и като се загрее /без да завира/, прецежда се и се сервира във хубава винена чаша.