Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Магията на греяното вино - от Древен Рим до съвременния свят

За направата на кондитум парадоксум или "виното с подправки и изненада" римляните слагали меда да се вари във вино

От Росица Костадинова Росица Костадинова

Най-магичният период от годината е тук, а с него идват и топлите семейни вечери у дома и отрупаните с вкусни ястия маси. Малките удоволствия на зимния сезон, особено около Коледа, са тези, които правят празниците ни приятни и вълшебни - сладките приказки с добра компания, пукотът на догарящите дърва в камината, топлината на огъня и, разбира се, поне една чаша ароматно греяно вино.

Знаете ли, че всъщност греяното вино - напитката, която съпътства празненствата в края на всяка година, е с произход, който може да бъде проследен чак до Римската империя.

За направата на кондитум парадоксум или "виното с подправки и изненада" римляните слагали меда да се вари във вино, след това добавяли шафран, черен пипер, лавър и фурми. Получената смес се е миксирала с по-добро вино, за да може напитката да има мек и приятен вкус.

Докато римляните завладяват голяма част от Европа през 3-ти век, любовта към греяното вино се разпространява в цялата им империя и регионите, в които търгуват.

Тъй като популярността му продължава да расте през Средновековието, рецептата продължава да търпи промени - европейците слагат в загрято вино различни билки и цветя, които действат като естествени подсладители. По този начин не особено сполучливите на вкус вина стават много по-приятни.

С течение на времето манията по греяното вино сякаш изчезва, с изключение на Швеция, където неговата популярност дори расте с всеки изминал зимен сезон все повече и повече. Повратната точка за популяризирането на греяното вино като изцяло коледна напитка се случва през 1890 година, когато търговци от цял свят започват да предлагат т. нар. шведски glögg с различни свои авторски рецепти. И така стигаме до днес...

Когато вече греяното вино е глобален феномен. Не съществува Коледен базар без поне един щанд, предлагащ чаша греяно вино за малко настроение, топлина и аромат на посетителите.

Днес искаме да ви споделим нашата любима рецепта за греяно вино - така, както обичаме да го консумираме, докато се наслаждаваме на приятна компания и задушевни разговори.

Необходими продукти:

  • 1/4 литър червено вино
  • 1 с.л.захар
  • сокът на 1 лимон/портокал /с кората/
  • канела
  • 1 зрънце карамфил
  • 1-2 бахар

Начин на приготвяне:

Всичко се смесва и като се загрее /без да завира/, прецежда се и се сервира във хубава винена чаша.

Vin Bouquet

Подаръчен сет аксесоари за вино

Дайте оценка:

Тагове: червено вино

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче