Mac and Cheese, или казано на български "Макарони със сирене", е американска класика, днес позната на всеки по света. Рецептата е толкова проста, че приготвянето ѝ не би затруднило дори дете. Тя основно включва обилно количество сирене, разбира се, прясно мляко, подправки, сварени предварително макарони, а всичко това бива запечено във фурната, предвещаващо лепкав до разтегливост грандиозен финал.
Както всяка кулинарна класика, така и тази има безброй вариации, като започнем от традиционната поръска от галета, минем през екстравагантните допълнения от омар и трюфелово олио и стигнем до всички веган, вегетариански и безглутенови варианти на рецептата.
Ако се замислите, със сигурност бихте се сетили за още традиционни за американската кухня ястия, които всъщност са пренесени в страната от Европа, след което претърпели лека трансформация, за да паснат на местните вкусове. Сред тях ще открием пържените картофи, сладоледа и битата сметана. Между всички тези храни обаче има нещо общо, или по-точно човек, около когото се обединяват.
Името му е Джеймс Хемингс - афроамериканец, роден през 1765 г. в щата Вирджиния, когато развитието на робството спрямо чернокожите по тези места е в своя пик. Хемингс е брат на Сали Хемингс - известната с тъмен цвят на кожата спътница на Томас Джеферсън, заради което Джеймс става собственост на семейство Джеферсън още на 8-годишна възраст.
Изброените ястия по-горе, заедно с крем брюлето, са пренесени в Америка благодарение на първия американец, обучен като френски готвач, който приготвя най-известната вечеря в историята на страната, за да помири вражеските настроения между Александър Хамилтън и Томас Джеферсън. Събитието се случва на 20 юни 1790 г.
Кулинарното пътуване на Джеймс Хемингс започва, когато той е едва 19-годишен. Тогава президентът Джордж Вашингтон назначава Джеферсън за министър на търговията във Франция. Заминавайки, за да заеме новата си длъжност, той взима със себе си Хемингс и дъщеря си Марта, с идеята, че чернокожият младеж ще бъде обучен в изкуството на френската кухня.
Със сигурност пътят му не е лек, но той успява да вдъхнови поколения готвачи с тъмен цвят на кожата да следват своята мечта. Но историята на Джеймс Хемингс ще оставим за следващ път, където ще надникнем по-подробно в неговият изпълнен с предизвикателства живот.
Класическата рецепта за макароните със сирене включва поръска от хлебни трохи или галета, а смелият ѝ вкус се дължи на сиренето "Чедър" и соса "Уорчестър". За да получите добър краен резултат, купете чедъра на парче и го настържете у дома. Сервирайте ястието с прясна зелена салата за бърза и питателна лятна вечеря.
Тази рецепта е подходяща за вегетарианци, но ако си падате по месото, опитайте тази версия:
Необходими продукти:
- 6 с.л. обезсолено масло
- ¼ ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. горчица на прах
- Щипка черен пипер
- ¾ ч.л. сос "Уорчестър"
- 1 малка глава лук, настъргана
- 3 ч.л. прясно мляко
- 340 г чедър, настърган
- 230 г макарони "Елбоу", сварени алденте
- ¾ ч.ч. хлебни трохи
- 1 ч.л. чесън на прах (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загрейте предварително фурната на 190 градуса. Намажете с масло 3-литрова керамична тава.
- В тенджера на средно слаб огън разтопете 4 лъжици масло. В него разбъркайте брашното, сухите подправки и соса "Уорчестър". Гответе, докато бъркате непрекъснато - 1-2 минути.
- Постепенно добавете млякото. Продължете процеса на готвене, като разбърквате често. Сместа трябва да стане гъста и гладка, чак тогава я свалете от котлона.
- В готовия сос сложете настърганите лук и чедър.
- Изсипете сварените вече макарони в тавата и ги полейте със сместа от мляко и сирене. Внимателно разбъркайте, докато се смесят.
- Разтопете двете останали лъжици масло в малка тенджера и поръсете с чесъна на прах. Запържете за около минута.
- Изсипете чесновото масло с хлебните трохи и ги разпределете върху макароните.
- Печете за 30 минути и трохите придобият златист цвят.