Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Свежест в чинията: 5 идеи за леки салати с нахут

Идеално засищащи през топлите дни


Когато времето се затопли и тялото търси по-лека и питателна храна, нахутът се оказва чудесен съюзник в кухнята. Той съдържа ценни растителни протеини, фибри и минерали, които създават усещане за ситост, без да натоварват храносмилателната система. Освен това нахутът се съчетава отлично с пресни зеленчуци, зелени подправки и цитрусови дресинги, което го превръща в идеална основа за салати, подходящи за обяд, гарнитура или леко вечерно ястие.

Приготвянето на салата с нахут не изисква специални умения, но дава свобода за импровизация и баланс между вкусове и текстури. Може да се използва консервиран или предварително сварен нахут, което пести време и улеснява организацията в забързаните дни.

Ето пет свежи идеи, които ще внесат разнообразие и лекота в менюто ви, без да правите компромис с вкуса.

Средиземноморска салата с нахут и черни маслини

Тази рецепта съчетава нахута с нарязани чери домати, черни маслини каламата, кубчета краставица и малко червен лук. За допълнителен вкус се добавя натрошено тофу или фета, овкусено със зехтин, лимонов сок и сушен риган. Салатата носи типичния дух на гръцката кухня и е отлична да се похапва както самостоятелно, така и като гарнитура. Може да се поднесе охладена и оставена да престои за още по-интензивен аромат.

Снимка: iStock by Getty Images

Ароматна салата с нахут, авокадо и кориандър

В тази комбинация нахутът се съчетава с добре узряло авокадо, прясна зелена салата, зелена люта чушка и много пресен кориандър. Дресингът е от лайм, зехтин и щипка кимион - нежен, но изразителен. Авокадото придава кремообразна текстура, която контрастира с нахута. Тази салата е едновременно сита и освежаваща. Идеална е за летни вечери, когато не ви се готви, но искате нещо питателно. Може да добавите и шепа печени слънчогледови семки за допълнителен вкус.

Салата с нахут и репички

Тук основните съставки са нахут, репички, краставици и стръкчета пресен лук. Всичко се нарязва фино и се овкусява с дресинг от бял винен оцет, зехтин и щипка сол. Репичките внасят лек пикантен елемент, който се комбинира чудесно с неутралния вкус на нахута. Тази салата е изключително подходяща за пролетния сезон, когато зеленчуците са в своя пик. При желание може да се обогати с малко варен картоф или резенчета твърдо сварено яйце. Подходяща е и като допълнение към печено месо или риба.

Снимка: iStock by Getty Images

Салата с нахут, печени чушки и пушен пипер

В тази по-засищаща вариация нахутът се комбинира с нарязани печени червени чушки, ситно нарязан магданоз и пушен червен пипер. Добавя се зехтин с няколко капки ябълков оцет или лимон за свежест. Пушеният вкус се допълва идеално с мекия на нахута и сладостта на чушките. Това ястие носи леки ориенталски нюанси и се сервира както топло, така и охладено. При желание може да се поръси с малко натрошени орехи или лешници. Подходяща е за предястие или леко основно ястие.

Нахутена салата с броколи и сусам

Комбинацията от задушени броколи, сварен нахут и запечен сусам създава усещане за лекота, но в същото време и за засищане. Зеленчуците се овкусяват с дресинг от сусамово масло, соев сос и малко оризов оцет. Сусамът придава аромат и хрупкавост, а броколите носят свежа зелена нотка. Тази салата е вдъхновена от азиатската кухня и може да се поднесе като самостоятелно веган ястие. Ако желаете, добавете кубчета запечено тофу или едамаме за допълнителен протеин. Перфектна е за вечеря след дълъг ден.

Дайте оценка:

Тагове: червен лук домати краставици репички нахут

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче