Гювечетата дават широко поле за изява на всеки кулинар, но сякаш и у дома, и по заведенията кухнята е "зациклила" на все едни и същи рецепти. Това обаче дава добър коз в ръцете на всеки, който е решил да впечатли гостите си с нещо по-така.
Любимите макарони на фурна стават още по-вкусни, когато ги приготвим на индивидуални порции, а какъв по-лесен начин това да се случи, освен в малки глинени гювечета?
Необходими продукти:
- 250 г макарони
- 100 г бекон
- 1 глава лук
- 1 връзка праз
- 50 г краве масло
- 50 г брашно
- 800 г прясно мляко, на стайна температура
- 300 г настъргани тъврди сирена
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- Кипнете подсолена вода в тенджера и сварете макароните за 2 мин. Това е по-малко от посоченото време на опаковката, но не е случайно. Изцедете ги с помощта на гевгир.
- В друга тенджера, загрята на умерен огън, запържете бекона, нарязан на тънки филийки. Пържете го за около 5 мин. и добавете лука, разбъркайте и нарежете праза на шайби.
- Запържете и праз лук с останалите продукти в тенджерата, добавете маслото и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
- Добавете брашното, разбъркайте хубаво и налейте прясното мляко на 3-4 етапа като не спирате да бъркате, за да не се получат бучки. Намалете силата на огъня и добавете настърганите твърди сирена.
- Загрейте фурната на 220° и махнете тенджерата от котлона. Веднага добавете полусварените макарони и разбъркайте.
- Напълнете гювечетата със сместа от тенджерата и поръсете с още от настърганите сирена.
- Печете ги за 10 мин. с капачетата и още 5 без тях и сте готови да сервирате.
Внимавайте, че много пáри!