Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гювечета с макарони и кашкавал

Впечатлете гостите с това вкусно и ефектно решение

5’ Подготовка
20’ Време за готвене
5 Порции
1 Трудност

Гювечетата дават широко поле за изява на всеки кулинар, но сякаш и у дома, и по заведенията кухнята е "зациклила" на все едни и същи рецепти. Това обаче дава добър коз в ръцете на всеки, който е решил да впечатли гостите си с нещо по-така.

Любимите макарони на фурна стават още по-вкусни, когато ги приготвим на индивидуални порции, а какъв по-лесен начин това да се случи, освен в малки глинени гювечета?

Необходими продукти:

  • 250 г макарони
  • 100 г бекон
  • 1 глава лук
  • 1 връзка праз
  • 50 г краве масло
  • 50 г брашно
  • 800 г прясно мляко, на стайна температура
  • 300 г настъргани тъврди сирена
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Кипнете подсолена вода в тенджера и сварете макароните за 2 мин. Това е по-малко от посоченото време на опаковката, но не е случайно. Изцедете ги с помощта на гевгир.
  2. В друга тенджера, загрята на умерен огън, запържете бекона, нарязан на тънки филийки. Пържете го за около 5 мин. и добавете лука, разбъркайте и нарежете праза на шайби.
  3. Запържете и праз лук с останалите продукти в тенджерата, добавете маслото и подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте.
  4. Добавете брашното, разбъркайте хубаво и налейте прясното мляко на 3-4 етапа като не спирате да бъркате, за да не се получат бучки. Намалете силата на огъня и добавете настърганите твърди сирена.
  5. Загрейте фурната на 220° и махнете тенджерата от котлона. Веднага добавете полусварените макарони и разбъркайте.
  6. Напълнете гювечетата със сместа от тенджерата и поръсете с още от настърганите сирена.
  7. Печете ги за 10 мин. с капачетата и още 5 без тях и сте готови да сервирате.

Внимавайте, че много пáри!

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол черен пипер лук праз бекон бяло брашно прясно мляко пармезан макарони

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче