Сигурни сме, че ви се е случвало да посрещате гости от чужбина и при въпроса "Какво ще ги гощаваме сега?" да изникват основно две емоции - първоначална лека паника, съпроводена от последващо спокойствие, че винаги някъде можете да седнете и да хапнете двойка кебапчета с гарнитура и така да решите проблема веднъж завинаги. Да, ама не.
Оказва се, че чужденците, които пристигат в България имат съвсем различни предпочитания и вкусове. Според статистиката и мненията на хората, които посещават страната ни, сред най-предпочитаните ястия са:
Баница
Или както е известна сред чужденците, вече били в България, "най-пристрастяващото и вкусно нещо, което можете да опитате". Като се замислим - прави са, кой не обича прясно изпечена тестена наслада за стомаха рано сутрин? Нямаме какво да добавим... освен чаша пресен айран, разбира се.
Шопска салата
Нищо не казва по-добре "нека да се насладим на вечерята си" както хубавата шопска салата. Градински домати и краставици, лук и вкусно сирене по домашна рецепта - вкусовете от това сякаш семпло ястие впечатляват вкусовите рецептори на туристите.
Таратор
Студената супа на Балканите, която впечатлява чужденците със свежестта си. Независимо дали ще се поднесе като първо ястие или като допълнение към основното, няма да остане нито един недоволен турист около вас, гарантираме го.
Мусака
Да, гърците са измислили мусаката, но ние сме й усъвършенствали нейната вариация с картофи. Замислете се - ако вие имате поне един детски спомен за вкусната мусака, току-що извадена от фурната, поднесена с кисело мляко, то какъв е шансът един чужденец да не се влюби в богатството от вкусове, които ястието предлага.
Луканка
Резенчета луканка, поднесени към чаша хубаво червено вино от български лозя - най-добрият начин да завършите вечерята си, докато разменяте истории за приключения и всички вкусни ястия, които могат да бъдат опитани по света.
Кашкавал
Всичко, което е приготвено от краве, овче или козе мляко по българска рецепта - сирене, кисело мляко и кашкавал, носи неземно удоволствие на всеки турист, дошъл в България. Млечните продукти, произведени в страната ни, са известни по цял свят и определено има защо.
Тиквеник
Няма как да пропуснем и сладките удоволствия в този списък. Защо точно тиквеник ли? Ако баницата със сирене е пристрастяваща за чужденците, представете си какво се случва, когато добавите към рецептата тиква, канела и захар? Усещане за България с щипка сладост!