интересно защо на снимката,където трябва да е мусаката стои лазаня
То това е хубаво като сте го написали само една малка разлика помня като малък на лозето дядо вади от торбичката печен кръгъл типов хляб, в сива хартия (вече омазнена) кашкавал жърт като есенна дюля, - Български кашкавал! Доматите в шопската салата вкусни, приятни на мекота -не дървени, като тези по 3.50 4 лева; Български домати, ами сиренето пак от магазина -натурално овче или краве, ами киселото мляко дето в бурканчето е като малеби, не втечнено, без сухо мляко и консерванти. За хляба ли да говорим -дали като днешният на вторият ден лепне, на третия плесенясва. дайте да си кажем Чужденците ХАРЕСВАХА! БЪЛГАРСКИТЕ ЯСТИЯ -ДНЕС ВСИЧКО ТОВА МОГАТ ДА СИ ПРИГОТВЯТ САМИ ОТ ВЕРИГИТЕ МАГАЗИНИ!
Днешния български кашкавал, пък и сиренето са пълен боклук. Някога имаше само два вида кашкавал, като и двата бяха адски вкусни.
От всичките предложения на 100 процента не харесват таратор, а луканката им е специфична заради подправките. Имам предвид западните туристи. А като погледнат в хотелите ни мазните чорби и обръщат глава.
Какъв е този негативизъм в коментарите?! Стига в ролята на оплаквачки! Вече се притеснявам за психичното здраве на населението подложено ежедневно на негативизъм от родни политици и обикновени черногледци. На Балканите всичко е близко, но и разликите са големи заради продуктите и спецификите. Прекрасна статия и точно така е- чужденците добре се хранят у нас! Като добавим чашка наше вино и ракия и нещата си стават за гордост!
Малко от нещата са истнина, повечето е изхвърляне, което присъщо на българина за всичко което той възприема българско. А истината е че повечето неща не са български. Не ви ли омръзва да се самовеличаете бе, никой не ви обръща внимание. За "вкусотийте" кухната ви не говоря, моите деца нищо тук не хапват, освен печени на скара кюФтета. Ето това сте пропуснали, но и то не е българско.
Хахаха, мен ме е срам да предлагам баница на чужденците, защото навсякъде я развалиха, сирената също, дори шопската салата я развалиха. И за да не каже, някой, че намеквам нещо за соца, не просто ресторантьорите хитруват. Пък тия ястия, които си мислим, че са много вкусни, всъщност не са нищо специално. Просто ние сме им свикнали, включително и аз. Нашата кухня е некадърно копирана от гръцката и турската. Забележително е как турците използват почти същите съставки, а ястията им са страхотни. Или италианската типични ястия измислени от бедно население, обаче когато опиташ качествена пица или паста си облизваш пръстите.
Това, което според мен, е впечатлявало най-много чужденците в България са две неща: Първо нашите розови, пък и други домати и после печените чушки. Няма да забравя за една наша гостенка, която си тръгна с една касетка червени чушки за Германия. Тогава се пътуваше предимно с влак.
румънците се редят на опашка за българска баница с боза, а кашкавалът го харесват, защото напомня западните сирена, на които са свикнали, например кашкавалът от овче мляко напомня чедър
Авторът да прескочи до Нидерландия и да вкуси какво е кашкавал. Никога повече няма да си помисли за български!
Май не сте виждали туристи, а? Нека споделя от моя 15 годишен опит като екскурзовод: Шопската салата веднага бива припозната като гръцка :) То и разликите са минимални ;) Снежанка и таратор веднага биват наричани тцатцики. Сиренето е познато като greek style, а на кашкавала(между другото не е българска дума) се казва чедър, почти веднага. На баницата казват ябълков щрудел със greek style cheese. Мусаката не е българска :) И гръцка не е :) Та, да попитам пак: виждали ли сте жив турист в България? Или просто си пишете за запълване на пространство? И не, туристите не са безмозъчни същества. Точно обратното е :)
Дискусия