Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Дискусия

16-02-2023 12:43:03
пешев (нерегистриран)

интересно защо на снимката,където трябва да е мусаката стои лазаня

16-02-2023 11:11:53
ЛУДИЯТМАКС (нерегистриран)

То това е хубаво като сте го написали само една малка разлика помня като малък на лозето дядо вади от торбичката печен кръгъл типов хляб, в сива хартия (вече омазнена) кашкавал жърт като есенна дюля, - Български кашкавал! Доматите в шопската салата вкусни, приятни на мекота -не дървени, като тези по 3.50 4 лева; Български домати, ами сиренето пак от магазина -натурално овче или краве, ами киселото мляко дето в бурканчето е като малеби, не втечнено, без сухо мляко и консерванти. За хляба ли да говорим -дали като днешният на вторият ден лепне, на третия плесенясва. дайте да си кажем Чужденците ХАРЕСВАХА! БЪЛГАРСКИТЕ ЯСТИЯ -ДНЕС ВСИЧКО ТОВА МОГАТ ДА СИ ПРИГОТВЯТ САМИ ОТ ВЕРИГИТЕ МАГАЗИНИ!

16-02-2023 11:56:35
kll (нерегистриран)
реплика +13 -17

Тия домати тогава ги имаше само 3 месеца - колкото е сезона. Сега пак ги има през сезона, но извън сезона има както от "дървените", така и от розовите, които даже февруари са с приличен вкус. Кисело мляко "като малеби": може да е било в началото на 80-те, но не и в края им. Днес обаче има както киселяци на вкус като тоговашните, така и за хора, които обичат по-меки или кремообразни. За кашаквал и сиренето - същото като за другите работи. Като кашаквала и тогава беше относително скъп за "стандарта" и хората набиваха основно от евтиното краве сирене. Да не отворяме дума за месото - там дефицитът беше отчайващ.

16-02-2023 11:01:50
Живко (нерегистриран)

Днешния български кашкавал, пък и сиренето са пълен боклук. Някога имаше само два вида кашкавал, като и двата бяха адски вкусни.

16-02-2023 11:00:46
Клиент (нерегистриран)

От всичките предложения на 100 процента не харесват таратор, а луканката им е специфична заради подправките. Имам предвид западните туристи. А като погледнат в хотелите ни мазните чорби и обръщат глава.

16-02-2023 10:38:00
май (нерегистриран)

Какъв е този негативизъм в коментарите?! Стига в ролята на оплаквачки! Вече се притеснявам за психичното здраве на населението подложено ежедневно на негативизъм от родни политици и обикновени черногледци. На Балканите всичко е близко, но и разликите са големи заради продуктите и спецификите. Прекрасна статия и точно така е- чужденците добре се хранят у нас! Като добавим чашка наше вино и ракия и нещата си стават за гордост!

16-02-2023 11:19:52
ЛУДИЯТМАКС (нерегистриран)

Скъпа, ние не спорим и не се оплакваме! Да , говорим за спомените когато луканката се правеше от МЕСО а не от субпродукти. Кремвиршите ляха в ЧЕРВО, не в презерватив, Кашкавала беше ЖЪЛТ а не бял и сух със сухо мляко и растителна мазнина, киселото мляко беше натурално без консеванти и сухо мляко вътре. На това ли казваш ОПЛАКВАНЕ! Явно спомените ти са от времето когато киселото мляко се произвеждаше под шапката на данон. Дали имаш някакъв спомен за вкуса на домата български, откъснат от растението. Говорим за времето когато бананите, лимоните, мандарините се продаваха в специалните магазини за плодове и то преди НОВА ГОДИНА

16-02-2023 10:23:24
Дик (нерегистриран)
реплика +14 -41

Малко от нещата са истнина, повечето е изхвърляне, което присъщо на българина за всичко което той възприема българско. А истината е че повечето неща не са български. Не ви ли омръзва да се самовеличаете бе, никой не ви обръща внимание. За "вкусотийте" кухната ви не говоря, моите деца нищо тук не хапват, освен печени на скара кюФтета. Ето това сте пропуснали, но и то не е българско.

SirBob
16-02-2023 10:37:30
SirBob

И кое не е българско? По-конкретно баницата си е баш българско ястие. Не се учудвам на подобни коментари, защото открай време стана модерно да плюем всичко българско. Види се, синдромът на криворазбраната цивилизация все още си живее в бай ти Ганя.

16-02-2023 11:18:48
Хахахахахахахахахаха (нерегистриран)
+5 -13

Ми не е :) Баници има дори във Виена :) Малко по-различни :) но все кори със сирене :)

16-02-2023 11:26:53
Някой (нерегистриран)
+11 -4

Онези имат ли изобщо бяло сирене? Че това което наричат сирене (кезе на немски) е кашкавал.

16-02-2023 10:18:12
Алън Грант (нерегистриран)
реплика +22 -26

Хахаха, мен ме е срам да предлагам баница на чужденците, защото навсякъде я развалиха, сирената също, дори шопската салата я развалиха. И за да не каже, някой, че намеквам нещо за соца, не просто ресторантьорите хитруват. Пък тия ястия, които си мислим, че са много вкусни, всъщност не са нищо специално. Просто ние сме им свикнали, включително и аз. Нашата кухня е некадърно копирана от гръцката и турската. Забележително е как турците използват почти същите съставки, а ястията им са страхотни. Или италианската типични ястия измислени от бедно население, обаче когато опиташ качествена пица или паста си облизваш пръстите.

16-02-2023 10:13:01
Ичо (нерегистриран)

Това, което според мен, е впечатлявало най-много чужденците в България са две неща: Първо нашите розови, пък и други домати и после печените чушки. Няма да забравя за една наша гостенка, която си тръгна с една касетка червени чушки за Германия. Тогава се пътуваше предимно с влак.

16-02-2023 09:57:26
off (нерегистриран)

румънците се редят на опашка за българска баница с боза, а кашкавалът го харесват, защото напомня западните сирена, на които са свикнали, например кашкавалът от овче мляко напомня чедър

16-02-2023 09:41:56
Х (нерегистриран)
реплика +20 -34

Авторът да прескочи до Нидерландия и да вкуси какво е кашкавал. Никога повече няма да си помисли за български!

16-02-2023 10:16:08
Ичо (нерегистриран)

То няма вече кашкавал в България. Това са някакви меки кашкавалоподобни сирена. Отлежал кашкавал предпочитам пред всяка гауда, ама няма.

16-02-2023 09:30:59
Хммммммм (нерегистриран)
реплика +27 -29

Май не сте виждали туристи, а? Нека споделя от моя 15 годишен опит като екскурзовод: Шопската салата веднага бива припозната като гръцка :) То и разликите са минимални ;) Снежанка и таратор веднага биват наричани тцатцики. Сиренето е познато като greek style, а на кашкавала(между другото не е българска дума) се казва чедър, почти веднага. На баницата казват ябълков щрудел със greek style cheese. Мусаката не е българска :) И гръцка не е :) Та, да попитам пак: виждали ли сте жив турист в България? Или просто си пишете за запълване на пространство? И не, туристите не са безмозъчни същества. Точно обратното е :)

16-02-2023 09:42:24
а бе , разбирачо (нерегистриран)

Виждали сме да, и те туристите могат да си наричат както искат ястията и съставките, но вкусът на истиснките бългсрски, с българските имена е съвсем различен! И туристите не са само от Европа ( където гърция е най-позната и със запазени наименования) - американски и азиатски има!

16-02-2023 09:48:52
Хах! (нерегистриран)

Знаем бе, баце! Знаем! И дюнера не се казва дюнер, а гирос, защото е традиционно гръцко ястие. И кафето не се казва турско кафе, ами гръцко, защото турците го откраднали от тях. И тенекиите за сирене са гръцко производство, нищо че ние сме ги използвали десетилетия преди те да ги измислят. Въобще проблемът е в липсата на реклама от България и в якото присвояване от страна на съседите ни.

16-02-2023 11:20:12
Ти конкретно (нерегистриран)
+16 -9

имаш фетиш по гръцкото. Ама ти си знаеш :) Голяма част от нещата, които наричаш гръцки... всъщност са арабски :) Ама как да знаеш, я? То трябва да се пътува за да се види :)

16-02-2023 11:20:24
kll (нерегистриран)

... На баницата казват ябълков щрудел ... Типични изказване на сервитьор от някоя таверна (вероятно гръцка) с претенции да е и екскурзовод и специалист по кулинария.

24-02-2023 04:46:26
До последния коментар :) (нерегистриран)

А ти си неук. От коментара ти стана ясно на всички!

Вашето тефтерче