С остър вкус и нежна консистенция, лимоновият крем посет е просто възхитителен. За да го приготвите, ще са ви необходими само три съставки и 15 минути от свободното ви време.
Този популярен британски десерт е прекрасно лакомство, което може да се хапва по всяко време. Отива си със следобендите кафе или чай, както и за задоволяване на апетита за сладко след вечеря.
Нещо важно, което трябва да имате предвид за лимоновия посет е, че ще са му необходими около 4 часа в хладилника, за да стегне. Затова ви съветваме да го приготвите от сутринта, защо не и от предната вечер, за да се охлади достатъчно преди да го сервирате.
Какво представлява лимоновия посет
Този студен десерт първоначално е бил напитка, направена от горещо мляко и мед, подправена с ейл или вино. Тя е била изключително популярна през Средновековието като лек за настинка и леки заболявания. Използвала се е и при проблеми със съня. По-късно посетът се превръща в крем, обикновено овкусен с лимони, захар или мед. Това е и най-често срещаната рецепта в наши дни.
Десертът е вегетариански, тъй като сместа се сгъстява благодарение на киселината от лимоновия сок, а не на желатина, който се използва в други подобни десерти.
Няколко съвета за перфектния лимонов посет
Важно е кремът да се сготви на слаб огън, за да не загори. Следете внимателно процеса на готвене, тъй като сместа може да закипи внезапно.
Изпаряването на водното съдържание от сметаната, която е основна част от крема, ще помогне на мазнините да реагират с киселината от лимоновия сок и така десертът ще се сгъсти.
Прецеждането на лимоновия сироп не е задължително, но е препоръчително, за да стане кремът гладък.
Как да сервирате крем посет
И да оставите десерта така, няма да сбъркате. Няколко допълнителни финални щрихи обаче няма да му навредят, а дори ще му дадат допълнителен вкус и текстура.
Намажете кремчетата със сладко от горски плодове или сложете пресни такива. Запечете за кратко филетирани бадеми на сух тиган и ги поръсете отгоре, като за разкош добавете няколко листенца мента.
Всяка бисквита с ванилов аромат също би се вписала добре в цялостните визия и вкус на крем посет.
Необходими продукти:
- 2 големи лимона
- 2/3 ч.ч. фина бяла захар
- 2 ч.ч. пълномаслена сметана
- За добавка при сервиране (по желание): Пресни горски плодове, малини, ванилови бисквити, листенца мента, филетирани бадеми
Начин на приготвяне:
- Настържете лимоновата кора на ситно ренде и изцедете сока, като премахнете всички семки. Накрая трябва да получите около 4 ч.л. кора и ½ чаша сок.
- Изсипете лимоновия сок в тенджера. Добавете настърганата кора и захарта. Разбъркайте добре, за да се смесят и оставете течността да къкри на бавен огън около 4 мин. Свалете от котлона и оставете настрани.
- В средно голяма тенджера сметаната трябва да заври леко на слаб огън. Това е важно, тъй като има опасност да се пресече, ако температурата е прекалено висока. Оставете я да къкри 5 мин. Свалете я от котлона.
- Смесете внимателно и бавно лимоновия сироп със сметаната. Прецедете сместа в чиста мерителна чаша.
- Оставете посетът да се охлади леко. Пресипете го в подходящи купички и изчакайте да изстине до стайна температура.
- Приберете крема в хладилника за минимум 4 часа.
- Преди сервиране, оставете посета да се отпусне за 5 мин. Украсете го по ваш вкус с филетирани бадеми, горски плодове, малини, листенца мента или ванилови бисквити.