Ако сте на "ти" със социалните мрежи, то тогава със сигурност сте забелязвали, че Instagram доста често бива залят от снимки на храна в лилави нюанси. Сладоледи, конфитюри, браунита, чийзкейкове, макарони и бисквити, както и супи или тартове - всичко изглежда много цветно. Виновникът тук е една специална съставка: лилавият ямс, който е известен още като убе. Ако не ви е познат, няма проблем, сега ще го представим.
Растението достига до нас от Филипините и е храна, използвана в много традиционни рецепти на страната. Въпреки че името yam идва от думата nyama, която на суахили означава "месо", въпреки че лилавият ямс всъщност не е месо, а зеленчук. По-конкретно прилича на сладък картоф, но има още по-сладък вкус и, разбира се, много по-интересен цвят.
Що се отнася до хранителната му стойност, това, което трябва да знаете е, че лилавият ямс е с високо съдържание на въглехидрати и фибри, като същевременно е богат на антиоксиданти. Просто като го погледне човек и безброй рецепти му идват на ум.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.