Огретенът, или често наричан просто гратен, е класика от френската кухня, която води началото си още от VII век. Тогава местното население в областта Дофин започнало да приготвя невероятно вкусно и сочно ястие от картофи със зачервена апетитна коричка, чиято тайна била заливката от мляко, кашкавал и фино настъргано твърдо сирене Грюер.
Днес огретенът има хиляди вариации с различни продукти, а у нас често го наричаме запеканка. Може да се приготви от почти всякакви сезонни зеленчуци, да бъде постен или не. Противно на очакванията, че приготовлението му отнема много време, всъщност рецептата, която днес ви предлагам, сами ще се убедите, че може спокойно да бъде причислена към летните аламинути. В основата й са тиквичките - всеобщите любимци, които си заслужава да опитате и под такава форма.
Необходими са ви:
- 1,5 кг тиквички
- 4 бр. яйца (размер L)
- 200 г сирене
- 4 с.л. пълномаслено кисело мляко или заквасена сметана
- 4 с.л. брашно
- 3 скилидки чесън
- 100 г кашкавал
- 20 г масло
- Сол
- черен пипер
- Няколко стръка магданоз
Първата стъпка е да измиете и настържете тиквичките на едро ренде. След като сте ги настъргали, загребвайте с шепи от тях и ги изстискайте с ръце, за да се отдели от тях излишната вода. Вече изстисканите тиквичките прехвърлете в голяма купа.
Към тях чукнете четирите яйца, прибавете киселото мляко или сметаната, брашното, пресованите скилидки чесън и натрошеното сирене.
Овкусете със сол и черен пипер по ваш вкус. По желание можете да добавите и щипка сушен копър или пък няколко стръка ситно нарязан пресен.
Разбъркайте сместа много добре с помощта на лъжица. Прехвърлете я в тавичка и я заравнете, отново с помощта на лъжицата.
Сложете огретена да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за час, или докато отгоре се образува златиста коричка.
Извадете го и го поръсете с настъргания кашкавал. Върху него разпределете и нарязаното на малки кубчета масло. Върнете във фурната за още 10-ина минути, докато кашкавалът и маслото се разтопят напълно и огретенът хване апетитна златиста коричка.
Накрая можете да декорирате с накълцан пресен магданоз.
Оставете ястие да изстине за 10-ина минути, за да ви бъде по-лесно да го разрежете на порции. Огретенът може да се консумира и студен, и топъл. Еднакво вкусен е.
Ако ви допада идеята, можете да го поднесе в компанията на кисело мляко, подправено с чесън. Комбинацията е повече от прелестна.
Съвет: Препоръчително е да изпечете огретена в керамичен съд с овална или правоъгълна форма, предназначен точно за такъв тип ястия. В случай, че не разполагате с такъв, ястието ще се получи и в обикновена тава, но ако тя няма незалепващо покритие, е възможно долната му коричка на места да се залепи за съда и отделянето му при нарязване да бъде по-трудно.