Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Коледна мистерия: Защо се оставят прясно мляко и бисквити на Дядо Коледа

Откъде тръгва тази традиция и каква е символиката ѝ


Остават точно 33 дни до Коледа. Съвсем скоро наоколо ще замирише на канела и празнични ястия, ще заблещукат светлинки по прозорците, а уютът ще се настани в домовете ни.

Празникът е придружаван от множество традиции, но една от най-разпространените е свързана с оставянето на лакомства за Белобрадия старец, влязъл през комина, за да остави подаръци на най-послушните деца. Често в домовете го очакват чаша прясно мляко и чинийка с бисквитки.

Този обичай е смесица между местен фолклор, проявата на щедрост, типична за този ден, и щипка магия, от която всички имаме нужда.

Легендата за Дядо Коледа се развива в продължение на векове, черпейки вдъхновение от различни исторически личности. Един от най-ранните му предшественици е св. Николай Чудотворец, който е определян и като покровител на децата. Неговият празник всяка година отбелязваме на 6 декември, когато общности от целия свят създават благотворителни инициативи за подпомагане на нуждаещите се.

През XVII в. обаче холандците представят своя версия на св. Николай. Наричат го Sinterklaas. С течение на времето представата за него се слива с други европейски обичаи и се трансформира в загрижения и добронамерен старец, който днес познаваме като Дядо Коледа. Sinterklaas бил известен и с това, че посещавайки домовете оставя малки подаръци и бисквити в дървените обувки, поставени от децата до камината. Откъде обаче в цялата картина се появява прясното мляко?

Снимка: Unsplash

Най-общо казано, и млякото и бисквитите са именно проявата на този знак на признателност заради подаръците, които Дядо Коледа носи на малчуганите чак от Северния полюс. Обикновените на пръв поглед лакомства биха му осигурили сила и енергия в дългата коледна нощ, когато Белобрадият старец трябва да обиколи всички деца по цялото земно кълбо.

По време на Голяма депресия, оставянето на мляко и бисквитки от децата в САЩ придобива още по-трогателен израз. В тези тежки времена на икономическа криза родителите се стараят да ги учат на един от най-ценните житейски уроци - щедростта. Ето защо, дори и след края на този така труден за страната период, традицията се запазва, смисълът ѝ също.

В оставащите дни до Коледа винаги е хубаво да поразсъждаваме над смисъла, който носят всички съпътстващи празника обичаи. Никой от тях не е случаен и ни учи на любов, състрадание и радост от направеното добро.

Дайте оценка:

Тагове: Коледа

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче