Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Киселите краставички са толкова полезни, колкото дори не подозирате

Любимата туршия крие неподозирани хранителни качества


Киселите краставички имат място както на празничната трапеза, така и в ежедневното ни меню. Те са познати на различни култури по света и от векове присъстват в кулинарните традиции на много народи. Приготвянето им чрез ферментация или мариноване не само удължава срока им на годност, но и променя вкуса им, превръщайки ги в апетитно допълнение към различни ястия. В България киселите краставички са неизменна част от зимните туршии, а в някои кухни, като руската и полската, те се използват дори в супи и сосове.

Освен че обогатяват вкуса на храната, киселите краставички имат дълга история, свързана с пътешествия и търговия. Смята се, че още преди 4000 години шумерите са съхранявали краставици в солена вода, за да ги консервират за по-дълго време. В Европа и Азия този метод на запазване се разпространява бързо, особено сред моряците, които носели буркани с кисели краставички на корабите си, за да се предпазят от скорбут. В днешно време ферментиралите варианти са предпочитани заради пробиотичните си свойства, а маринованите с оцет - заради наситения си вкус.

Снимка: iStock by Getty Images

Макар често да се приемат просто като гарнитура, тези хрупкави зеленчуци са истински хранителен еликсир. Те са нискокалорични, богати на фибри и съдържат полезни бактерии, които подпомагат храносмилането. Освен това са чудесен източник на витамини и минерали, които допринасят за здравето. Независимо дали ги хапвате самостоятелно, или ги използвате като съставка в рецепти, те могат да бъдат ценна част от балансираното хранене.

Подобряват храносмилането

Ферментиралите кисели краставички съдържат пробиотични бактерии, които подпомагат чревната флора. Те насърчават доброто храносмилане и намаляват риска от стомашни неразположения. Благодарение на млечнокиселата ферментация в тях се образуват ензими, които улесняват разграждането на храната. Фибрите, съдържащи се в краставиците, също играят роля за поддържането на здравословен чревен баланс. Редовната консумация на пробиотични храни може да намали риска от запек и подуване. Освен това ферментацията спомага за по-доброто усвояване на полезните вещества. Балансираната чревна микрофлора е ключова за цялостното здраве.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Богат източник на антиоксиданти

Киселите краставички съдържат антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. Витамин С и бета-каротинът, които се срещат в тях, подпомагат имунната система. Антиоксидантите защитават клетките от увреждане и забавят процесите на стареене. Включването им в храненето допринася за по-добро общо здраве. Те могат да намалят възпалителните процеси в организма. Антиоксидантите са важни за кожата, очите и сърдечно-съдовата система. Витамините, които съдържат, спомагат за по-добра защита срещу инфекции.

Хидратират организма

Снимка: iStock by Getty Images

Киселите краставички са с високо съдържание на вода, което ги прави подходящи за поддържане на добрата хидратация. Те осигуряват освежаващо усещане и подпомагат водния баланс в тялото. Минералите, които съдържат, като калий и магнезий, допринасят за добрата работа на мускулите и нервната система. Хидратацията е важна за метаболизма и регулирането на телесната температура. Освен това водата в краставиците помага за изхвърлянето на токсините от организма. Минералите в тях спомагат за баланса на електролитите, особено след физическа активност. Поддържането на достатъчен прием на течности е важно за кожата и добрата функция на вътрешните органи. Консумирането на кисели краставички може да бъде полезно в горещите месеци, когато тялото губи повече течности.

Подпомагат контрола на кръвната захар

Ферментиралите храни, включително киселите краставички, могат да спомогнат за по-добрия контрол на кръвната захар. Оцетът, който често се използва за мариноването им, е известен с това, че подпомага инсулиновата чувствителност. Това означава, че може да помогне за по-доброто усвояване на глюкозата от клетките. Някои проучвания показват, че киселите храни забавят усвояването на въглехидратите и предотвратяват резките покачвания на кръвната захар. Освен това фибрите в тях подпомагат по-дългото усещане за ситост. Това може да е от полза за хора, които се стремят към по-добър контрол на теглото. Поддържането на стабилни нива на глюкоза е важно за енергийния баланс и метаболизма.

Снимка: Pixabay

Намаляват мускулните крампи

Киселите краставички могат да бъдат полезни за хора, които често изпитват мускулни крампи. Солта и електролитите, които съдържат, помагат за възстановяването на минералния баланс в организма. Това е особено важно за спортисти и хора, които извършват физическа работа. Консумацията на кисели краставички или сока от тях след тренировка може да намали мускулната умора. Натрият в тях спомага за задържането на течности и предпазва от дехидратация. Калият също играе роля в предотвратяването на мускулните схващания.

Изследванията показват, че оцетът в маринатата има допълнителен ефект върху нервната система и е способен да намали спазмите. За хора, които страдат от нощни крампи, редовната консумация на кисели краставички може да бъде от полза. Те са лесен и естествен начин за попълване на загубените минерали.

Дайте оценка:

Тагове: кисели краставички

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче