Кайсиите - тези няколко хапки сладост, носещи дъха на лятото. Месестата им вътрешност е пълна с ароматен сок, който с лекота умее да засища глада ни за сладко.
Тези плодове спадат в категорията на костилковите. Цветът им обикновено варира между бледожълт и оранжев, в зависимост от сорта. Външният вид и големината им наподобяват тези на сливата и това не е случайно.
Като всеки друг плод, кайсиите също е добре да се консумират сурови и по време на активния им сезон. Заради своята сладост те са чудесни за сладка, конфитюри и най-различни десерти. Тъй като обаче те са нетрайни, често биват изсушавани, което ги превръща във вкусна добавка към зърнени закуски.
Кайсиите са от едно семейство с прасковите, черешите, сливите, нектарините и бадемите. Те са богати на витамини, сред които C, B1, B3, P, като само 200 грама от оранжевите плодове на ден осигуряват на тялото необходимата дневна доза на витамин А.
Най-голямото минерално вещество в кайсиите е калият. 300 мг от него се съдържат в пресните плодове, докато в сушените - 1.5 гр. Сред другите полезни вещества в тях са магнезият, полезен за мускулите и понижаващ нивата на напрежението и среса, и пектинът, спомагащ детоксикацията на организма.
Страдащите от анемия пък е добре да консумират кайсии, защото наличието на желязо, мед и кобалт подсилват организма. Тези плодове се препоръчват също при стомашни неразположения и заболявания, като гастрит, язви и запек.
Не само месестата част на кайсиите е полезна, но и техните ядки. Заради витамин В17, който имат, могат да бъдат включвани в борбата с онкологичните заболявания. С тях обаче не бива да се прекалява, защото след консумацията им съединението амигдалин се преобразува в цианид, който крие потенциална опасност за живота. Причината за това е, че той пречи на клетките в организма да използват необходимия им кислород, поради което те умират. Органите, нуждаещи се от най-много кислород в тялото, за да работят нормално, са сърцето и мозъка, затова и цианидът вреди най-много на тях.
В кулинарията кайсиите се използват често за консервиране заради нетрайността си. Комбинират се добре с свинско и пилешко месо и могат да бъдат чудесна добавка към салати и сосове.
Не е необходимо да споменаваме главното участие на тези плодове в сладкиши, торти, бисквити, тестени изделия и други десерти, както и към освежаващи напитки. Лятото би било непълноценно без тяхното присъствие и меката сладост, която притежават.
Тъй като голяма част от плодовете се обират още зелени, те не могат да разгърнат вкуса си, който остава същият от момента на откъсване от дървото. Това е и причината често да се натъкваме на кисели кайсии, дори да бъдем подмамени от добрия им външен вид. Въпреки това може да им дадете шанс, като ги оставите на стайна температура в хартиен плик, далече от слънчева светлина. Проверявайте често напредъка на зреенето, защото вероятността плодовете да се влошат бързо е голяма. След като узреят, приберете ги в хладилника и ги съхранявайте не повече от няколко дни.
Ако искате да ги замразите, разрежете кайсиите наполовина, отстранете костилките и ги сложете в торбички с цип. Така прибрани в камерата може да ги използвате до три месеца.
Сушените кайсии също е препоръчително да се съхраняват в хладилник, където ще са годни за консумация до 6 месеца.