Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кайсиите, които ни връщат здравето и красотата

Само 200 г от тях ни набавят ежедневната нужда от витамин А


Кайсиите - тези няколко хапки сладост, носещи дъха на лятото. Месестата им вътрешност е пълна с ароматен сок, който с лекота умее да засища глада ни за сладко.

Тези плодове спадат в категорията на костилковите. Цветът им обикновено варира между бледожълт и оранжев, в зависимост от сорта. Външният вид и големината им наподобяват тези на сливата и това не е случайно.

Като всеки друг плод, кайсиите също е добре да се консумират сурови и по време на активния им сезон. Заради своята сладост те са чудесни за сладка, конфитюри и най-различни десерти. Тъй като обаче те са нетрайни, често биват изсушавани, което ги превръща във вкусна добавка към зърнени закуски.

Кайсиите са от едно семейство с прасковите, черешите, сливите, нектарините и бадемите. Те са богати на витамини, сред които C, B1, B3, P, като само 200 грама от оранжевите плодове на ден осигуряват на тялото необходимата дневна доза на витамин А.

Снимка: Unsplash

Най-голямото минерално вещество в кайсиите е калият. 300 мг от него се съдържат в пресните плодове, докато в сушените - 1.5 гр. Сред другите полезни вещества в тях са магнезият, полезен за мускулите и понижаващ нивата на напрежението и среса, и пектинът, спомагащ детоксикацията на организма.

Страдащите от анемия пък е добре да консумират кайсии, защото наличието на желязо, мед и кобалт подсилват организма. Тези плодове се препоръчват също при стомашни неразположения и заболявания, като гастрит, язви и запек.

Не само месестата част на кайсиите е полезна, но и техните ядки. Заради витамин В17, който имат, могат да бъдат включвани в борбата с онкологичните заболявания. С тях обаче не бива да се прекалява, защото след консумацията им съединението амигдалин се преобразува в цианид, който крие потенциална опасност за живота. Причината за това е, че той пречи на клетките в организма да използват необходимия им кислород, поради което те умират. Органите, нуждаещи се от най-много кислород в тялото, за да работят нормално, са сърцето и мозъка, затова и цианидът вреди най-много на тях.

В кулинарията кайсиите се използват често за консервиране заради нетрайността си. Комбинират се добре с свинско и пилешко месо и могат да бъдат чудесна добавка към салати и сосове.

Не е необходимо да споменаваме главното участие на тези плодове в сладкиши, торти, бисквити, тестени изделия и други десерти, както и към освежаващи напитки. Лятото би било непълноценно без тяхното присъствие и меката сладост, която притежават.

Снимка: Unsplash

Тъй като голяма част от плодовете се обират още зелени, те не могат да разгърнат вкуса си, който остава същият от момента на откъсване от дървото. Това е и причината често да се натъкваме на кисели кайсии, дори да бъдем подмамени от добрия им външен вид. Въпреки това може да им дадете шанс, като ги оставите на стайна температура в хартиен плик, далече от слънчева светлина. Проверявайте често напредъка на зреенето, защото вероятността плодовете да се влошат бързо е голяма. След като узреят, приберете ги в хладилника и ги съхранявайте не повече от няколко дни.

Ако искате да ги замразите, разрежете кайсиите наполовина, отстранете костилките и ги сложете в торбички с цип. Така прибрани в камерата може да ги използвате до три месеца.

Сушените кайсии също е препоръчително да се съхраняват в хладилник, където ще са годни за консумация до 6 месеца.

Дайте оценка:

Тагове: кайсии

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче