"Варвара вари, Сава пече, Никола гости и посреща"
На 4 декември почитаме паметта на света великомъченица Варвара, изгубила живота си по нареждане на баща си заради това, че приема Христовата вяра. Този ден, заедно с 5 декември, когато отбелязваме посветилия живота си в служба на бог свети Сава, е прелюдия към един от най-големите зимни празници - Никулден.
В Кюстендилско денят на света Варвара е наричан още "Женска Коледа", тъй като млади девойки "варварки" тръгвали да обикалят къщите, за да наричат за здраве, за късмет, за любов и щастие. Стопаните пък от своя страна ги дарявали с плодове, боб, брашно или друго, каквото имали.
И въпреки че на различните места в България празникът се отбелязва по характерен за областта начин, всички се обединяват около едно - да умилостивят Баба Шарка.
Хората вярвали, че светицата ги закриля и пази от болести, но най-вече децата от шарка. Денят се възприемал като изцяло женски празник и освен обичаите, домакините приготвяли трапеза с определени ястия. Челно място заемали варивата - боб, леща, грах, царевица, както и житни зърна. Тях приготвяли с мед или рачел, за да "подсладят" Баба Шарка и да не вилнее люто сред децата.
На трапезата присъствали задължително и специално омесен хляб, който в случая е къпаната питка. В Родопите я мажели с мед, отново в желанието си да бъде държана надалеч шарката.
В Добружда от предната нощ оставяли на Баба Шарка специлано приготвена трапеза, на която присъствали мед и питка, приготвена с него, както и съд с вода и пешкир.
За здраве и късмет в Западна България палели огън на кръстопът, върху който врял съд с леща. Децата трябвало да прескачат огъня, за да останат здрави и да не ги навести Баба Шарка.
Какво слагаме на трапезата на света Варвара
Както отбелязахме и по-рано, централно място на масата заема медът, обредната питка и зърнените и бобови култури. Приготвят се варена леща, а някъде домакините варят в подсладена вода царевица, след което я поръсват със смлени орехи и стафиди. Вярвало се е, че именно в царевицата се е събрала цялата енергия на слънцето и земята, която носи живот и здраве. Ето защо всеки, който хапне от нея на този ден, ще бъде жизнерадостен през цялата година.
Къпаната питка е характерна за деня на света Варвара. Омесеното тесто първо се вари, докато изплува над повърхността на водата, след което се оформя и пече. Нека видим как да си я приготвите у дома.
Необходими продукти:
- 700 г брашно, плюс допълнително за замесване
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 пакетче суха мая, или 20 г прясна
- 300 мл хладка вода
- 2 с.л. олио
За "къпането":
- 1 литър хладка вода
Начин на приготвяне:
- Ако използвате прясна мая, разтворете я в малко хладка вода със захарта и я оставете да шупне за около 10 минути. Ако е суха, смесете я директно с брашното.
- В голяма купа смесете брашното и солта.
- Добавете водата, олиото и шупналата мая.
- Замесете меко и еластично тесто, като добавяте брашно, ако е необходимо.
- Сега идва моментът на "къпането", който замества традиционното втасване. Оставете тестото в тенджера с хладка вода, най-добре увито в тензух, но не стегнато, за да има място да се раздуе. Ще разберете, че е готово, когато изплува на повърхността.
- Премесете внимателно тестото с малко брашно, колкото да не лепне. Оформете го в желаната от вас форма и го сложете в намазнена тава. Намажете питката с вода с помощта на четка и прободете с пръсти на няколко места.
- Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
- Може да намажете готовата питка с мед, ако желаете.