Всяка година, на 8 ноември, почитаме Архангел Михаил - архангелът, определен като пазител на човешките души, водач на ангелите, стоящ до Божия престол и чието име означава "Кой е като Бога". Той често е рисуван с огнен меч в ръка и копие, с което побеждава дявола.
В православните традиции Архангел Михаил е натоварен с множество отговорности - предводител на небесните сили, борец срещу силите на злото, защитник на християните и "душевадец". Последната сякаш е определяна като една от най-важните му мисии - след като приключи земният път на човек, той прибира душата му.
Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци юнаци, на когото се паднали мъртвите души, след подялбата на света. Взимал ги, като подавал на човека ябълка или китка. Ето защо хората по онова време го възприемали като ангел на смъртта, от където идват названията му "душовадник" и "вадидушник".
В деня на неговия празник се прави курбан, организират се събори и родови сбирки. Приготвя се специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, които на пръв поглед приличат много на онези, които се приготвят за погребение. Най-възрастният човек в дома разчупва питката и моли Архангел Михаил за здраве и берекет през идната година.
На трапезата присъстват още ястия от овнешко месо, жито, фасул и ябълки. Слага се червено вино.
Ето как да си приготвите Рангелов хляб и още няколко рецепти, подходящи за празника.
Рангелов хляб
Необходими продукти:
За закваската:
- ¾ кубче мая
- 2 с.л. брашно
- Щипка сол
- 1 ч.л. захар
- вода
За тестото:
- 1 кг брашно
- 4 яйца + 1 жълтък за намазване на питката
- ½ кисело мляко
- 125 г масло на стайна температура
- ¼ кубче мая
- ½ ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- Закваската се приготвя като в купа се смесят всички съставки и се налее вода, за да се получи смес с консистенцията на боза. Оставя се да втаса за половин час.
- Яйцата, киселото мляко и останалата част от маята се разбиват, след което се прибавя и закваската. Постепенно се добавя и маслото. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
- Готовото тесто се разделя на няколко части. От едната се прави малко топче и плитка, която се оформя като подкова. В средата ѝ се слага топчето. Останалото тесто се поставя в тава, предварително намаслена и леко набрашнена, върху него се поставя украсата от плитката и топчето. Питката се маже с жълтъка и се оставя отново да втаса.
- Пече се на 180-200 градуса за 40 минути.