Солта е изключително важна за правилното функциониране на тялото. В ежедневието ни тя ни е най-вече позната като подобрител на вкуса и естествен консервант, но нека си признаем, че често ръката ни е ненаситна, когато хване солницата.
Съдържащият се в солта натрий играе решаваща роля в предаването на нервните импулси, контракциите на мускулите и регулацията на водния баланс в тялото. Прекомерната консумация обаче може да доведе до дисбаланс и сериозни здравословни проблеми, които включват хипертония, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, остеопороза, като същевременно е възможно да се засегнат стомаха и чревната микрофлора.
Затова, въпреки че не трябва солта да се премахва напълно от ежедневното хранене, е важно тя да се консумира умерено. Имайте предвид, че тялото се нуждае от около 1-2 г сол на ден, за да поддържа правилно функциите си.
Твърде много сол
Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) за дневният прием на сол е най-много до 5.8 г. Във Франция например средната консумация достига 9 г, от които 6 идват от храната, а останалите 3 се добавят от солницата.
В България данните от януари тази година сочат още по-сериозни резултати. Тук консумираме средно два пъти повече сол от допустимите 5.8 г на СЗО. Според специалистите, това е и причината за повечето случаи на инсулт.
Важно е да се знае, че голяма част от солта, която се консумира дневно, от 75 до 80%, идва от преработените храни. Тази информация не е широко разпространена сред потребителите, заради което се получава и свръхпотреблението. Ето защо е добре да се следят внимателно етикетите и да се проверява за скрито съдържание на сол. Освен това количеството ѝ често се посочва за 100 г продукт, така че сметнете колко от продукта ще изядете, за да разберете и количеството на солта, която ще поемете заедно с него.
Кой навик трябва да промените, за да намалите солта
Питието е най-добрият приятел на солените мезета. Резен наденица се равнява като количество сол на шепа чипс, а понякога и двата продукта присъстват на масата.
Номер едно сред вредните храни се посочват именно сухите и преработени меса, затова може да помислите как да ги намалите, а най-добре да ги махнете от ежедневното си меню.
Като заместител на вредните мезета използвайте моркови, краставица или чушка, нарязани на пръчици. Те са освежаващи и нискокалорични и поднесени с домашно приготвени дип или сос тези зеленчуци се превръщат в истинска разядка.
Ако пък не може да устоите на месните мезета, то поне подбирайте такива с ниско съдържание на сол. Когато става въпрос за сирене, изберете също по-малко солени видове.