Ако обикновените картофи са ви омръзнали и искате да разнообразите със зеленчуците у дома, има една страхотна алтернатива, която в последните години се налага все по-категорично у нас.
Бататът или сладкият картоф е далечна роднина на познатия ни до болка обикновен картоф.
Макар да са с еднакво име, те принадлежат на различни семейства - първият - на Поветицови, а вторият - на Картофови, откъдето идват и значителните разлики по между им. Бататът обаче превъзхожда картофа не само по форма, но и по някои критерии, заради които специалистите го нареждат в редиците на суперхраните.
Бататите са много питателен кореноплоден зеленчук. Те са с най-високо съдържание на бета каротин и витамин А, осигуряват на тялото достатъчно антиоксиданти и го зареждат с фибри и минерали.
Ето затова, присъствието им в режима ви на хранене ще поддържа имунната ви система здрава и едновременно с това ще се грижат за червата, мозъчната функция и очите ви.
Произходът на сладкия картоф е от районите на Централна и Южна Америка. Сред най-големите му производители днес са държавите Китай, Уганда, Нигерия и Индонезия. През последните няколко години срещаме бататите все по-често в менюто на ресторантите в България и можем много по-лесно да си ги набавим от магазина, ако искаме да си ги сготвим у дома.
Сред привилегиите им, която не бива да пропускаме, е ниския гликемичен индекс, който прави сладките картофи изключително полезни за хора, страдащи от диабет. Освен това те понижават лошия холестерол и го почистват от артериите, предпазвайки ги запушване.
Бататите са страхотна храна, независимо в кой момент от деня ще ги приготвите - за обяд или вечеря. Чудесни са на пара, варени, пържени, печени, в основа за десерти, дори сготвени в еърфрайър. Както и да решите да ги използвате, те са подходящи за консумация през цялата година.
Като гарнитура за вечеря през седмицата, сладките картофи са идеални в комбинация с пиле. Опитайте също да ги напълните със заквасена сметана, див лук, бекон и топено сирене.
Отворихме ли апетита ви?
Ако отговорът е да, пробвайте рецептата на Ивайла Тодорова за батати с кашкавал и билки.
Батати с кашкавал и билки