Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Каква е разликата между разтворимото кафе и еспресото

И кое да предпочетете


Често може да се натъкнете на спор кое кафе е по-полезно - еспресото или инстантното, т.е. разтворимото кафе. Също така, съществуват някои твърдения, че това на прах е в пъти по-силно от смляното. Дали обаче е така?

Всеки уважаващ себе си кафеджия никога не би посегнал към разтворимо кафе, въпреки че то има своите неоспорими положителни качества. Много хора прибягват до него, защото за приготвянето му не е необходима кафемашина, което го прави идеалния вариант за доза кофеин, когато сте на път и нямате друга опция. Освен това, инстантното кафе се използва лесно за овкусяване на печива и други сладки изкушения, като любимото на мнозина тирамису.

Разлика между еспресото и разтворимия вариант на кафето не може да бъда подмината, като започнем от външния вид и завършим с вкуса. Нека обаче разгледаме въпроса по-подробно.

Какво е инстантно кафе?

Разтворимото кафе стига до домовете ни такова, каквото го познаваме, след специална обработка. Кафените зърна се изпичат, смилат, варят се, а накрая, водата от тях бива извлечена чрез лиофилизация или друга технология за дехидратация.

Готовото вече инстантно кафе може да бъде на гранули, но се среща и такова на прах. Разтваря се лесно както в топла, така и в студена вода, в зависимост от предпочитанията. Това го прави чудесен спътник на дълго пътуване и къмпинг сред природата.

Повечето инстантно кафе се прави от сорт робуста, който има по-горчив вкус от зърната арабика.

Кофеинът, който съдържа една чаша от 230 мл вече готово кафе, в зависимост от това колко лъжички има в него, варира, като средната му стойност е 66 милиграма. По-нататък ще разберем дали те са повече от тези в еспресото.

Какво е еспресо?

Думата "еспресо" е италианска и буквата "к", която често е добавяна неправомерно, остава все така излишна.

Еспресо се отнася до техниката на приготвянето на кафето, която също идва от Италия. Най-просто казано, за да си го приготвите у дома, ще ви е нужна такава кафемашина. Нейната работа е да прекара гореща вода под високо налягане през цедка, пълна с фино смлени, предварително изпечени кафени зърна. Течността е мека, с каймак и силно ароматна.

Стандартна чашка еспресо съдържа приблизително от 70 до 140 милиграма кофеин, като средната му стойност е около 105 милиграма. Можем да видим с невъоръжено око, че ободряващата съставка е по-голямо количество от тази в инстантното кафе.

Кофеинът в еспресото също е възможно да бъде регулиран, когато процесът на приготвяне се съкрати на 15-20 сек.

В заключение ще кажем - ако търсите богати вкусове и аромати, помислете как да инвестирате в еспресо машина. Ако не сте толкова претенциозни и кафето е напитка, която не ви впечатлява толкова много, изберете разтворимото кафе.

 

Дайте оценка:

Тагове: кафе нескафе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче